Şirketler kur korumalı TL mevduata dönüyor

Şirketlerin kasasındaki dövizler 'Kur Korumalı Mevduat'a dönmeye başladı. Merkez Bankası'nın son açıkladığı rakamlara göre 1 haftada 5.1 milyar dolar olan TL'ye dönüşümün 4.2 milyar doları şirketlerden geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta açıkladığı Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı'na ilgi her geçen gün artarken şirketler de dövizini TL'ye çevirmeye başladı. Merkez Bankası dün yayınladığı haftalık para ve banka istatistikleri şirketlerin döviz mevduatında güçlü bir çözülme olduğunu ortaya koydu. Verilere göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 4 Şubat ile biten haftada parite etkisinden arındırılmış şekilde 5 milyar 79 milyon dolar azaldı.

4.2 MİLYAR DOLAR ÇÖZÜLME

Bu düşüşün sadece 911 milyon doları gerçek kişilerin döviz mevduatında yaşanırken 4 milyar 168 milyon dolarlık bölümü tüzel kişilerin döviz mevduatındaki çözülmeden kaynaklandı. Tüzel kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı 2 milyar 421 milyon dolar, Euro cinsi döviz mevduatının dolar karşılığı 1 milyar 663 milyon dolar geriledi.

16 NİSAN'A DÖNÜŞ

Toplam döviz mevduatı ise 225 milyar 93 milyon dolara indi. Böylece döviz mevduatında 16 Nisan 2021 haftası sonrası en düşük seviye kaydedildi. Şirketlerin döviz mevduatı dönüşümünde vergi avantajı sağlanmasının çözülmeyi hızlandırdığı belirtiliyor. TL'ye dönüş kararı alan bazı şirketler bu kararını borsaya da bildirdi. Bu şirketlerden Koza Altın 831.3 milyon TL, Kalekim 78.0 milyon TL, Dinamik Isı 33.6 milyon TL, Papilon Savunma 40 milyon TL'lik kur korumalı mevduat hesabı açtı. Şirketlerin açtığı hesap ağırlıklı olarak 6 ay vadeden oluşuyor.

BDDK, VERİLERİ HER GÜN PAYLAŞACAK

BDDK kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarına ilişkin büyüklüklerin kurumun periyodik yayınlarında 14 Şubat tarihinden itibaren paylaşılacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre 7 Şubat itibarıyla kur korumalı TL mevduatı hesabı 313 milyar TL'ye ulaştı.

MERKEZ'İN REZERVİNDE 4.4 MİLYAR OLAR ARTIŞ

Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 4 Şubat haftasında 4 milyar 442 milyon dolar artarak 114 milyar 656 milyon dolara yükseldi. Bankanın brüt döviz rezervleri ise 4 milyar 80 milyon dolar artışla 75 milyar 716 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 28 Ocak'ta 71 milyar 636 milyon dolar seviyesindeydi. Söz konusu dönemde altın rezervleri, 362 milyon dolar artarak 38 milyar 577 mil-yon dolardan 38 milyar 939 milyon dolara çıktı.

YENİ DESTEK VE TEDBİR PAKETİ YARIN AÇILIYOR

Ekonomi yönetimi, yarın fiyat artışlarıyla mücadele başta olmak üzere, üretim ve ihracat öncelikli birçok destek, tedbir ve teşvik paketi açıklayacak. Alınan bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son dönemde yaşanan fiyat artışlarının önüne geçmek amaçlı bazı tedbirlerin kamuoyuyla paylaşılacağı bir program düzenleyecek.

Nebati, cumartesi günü gerçekleştirilecek programda, bu tedbirlerin yanı sıra Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla işletmelere ve ihracatçılara destek sağlamak amaçlı selektif bir finansman destek paketini açıklayacak.

Toplantıda, "Türkiye Ekonomi Modeli" çerçevesinde, yastık altındaki altınların finansal sisteme aktarılması amacıyla atılacak adımlar da kamuoyuna duyurulacak. Nebati, alınacak önlemlere ek olarak tüm paydaşların katkısı ve desteğiyle üretici ve tüketici fiyatlarındaki artışların önüne geçmeye yönelik birçok tedbir paketine ilişkin bilgi verecek. Yoğun katılımla gerçekleştirilmesi planlanan programda, iş dünyasından üst düzey yöneticilerin, STK'lerin, piyasadaki çatı kuruluşların temsilcilerinin ve kamu ile özel bankaların genel müdürlerinin hazır bulunmaları bekleniyor.