Sipariş oranı önceki yıla göre yüzde 40 arttı! Savunmada 10 milyar dolar ciro barajı aşıldı

Yerli ve milli teknoloji hamlesi savunmada meyvelerini vermeye başladı. 60 milyar dolarlık 800 projenin yürütüldüğü sektörde, geçen yıl 10 milyar dolarlık ciro barajı aşılırken yeni sipariş oranı % 40 arttı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, stratejik önemiyle Türkiye'nin küresel gücünü belirleyen savunma sanayiinin "milli ve yerli" yapısına katkı için "Savunma Sanayii Buluşmaları"nın dördüncüsünü gerçekleştirdi. Organizasyonun açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr İsmail Demir, savunma sanayiinin özgün ürünleri, ihracatı, ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ'leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleriyle ülkenin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini söyledi.

800 PROJE YÜRÜYOR

Yirmi yıl önce sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayının 800'e ulaştığı bilgisini veren Demir, şunları kaydetti: "Yirmi yıl önce 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken, geldiğimiz noktada 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı. Savunma ve havacılık sanayii sektör ciromuz 2021 yılında 10 milyar dolar barajını aşarak pandemi öncesi rakamlara tekrar geri dönüş sağladı. Sektörümüzün aldığı yeni sipariş tutarı, bir önceki yıla göre yüzde 40 artarak yaklaşık 9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörümüzün Ar-Ge harcamaları ise bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak yaklaşık 1 milyar 600 milyon doları geçti. Bu yıl sonunda bu rakamların daha yukarılarda olmasını hedefliyoruz."

SEKTÖR İSTANBUL'DA BULUŞTU

İSO'nun SAHA İstanbul işbirliğiyle savunma sanayii temsilcilerini bir araya getiren toplantının dördüncüsünde, Türk savunma sanayiinin önde gelen temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

BAĞIMSIZLIĞIN TEMİNATI

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bağımsızlığı korumanın en önemli unsurlarından biri ülkelerin kendine ait savunma sanayiinin güçlü olmasıdır. Biz de bağımsızlığımızı korumak, geleceğimizi teminat altına almak için yüksek teknoloji geliştirmeliyiz."

İSO 500'DE 20 FİRMA YER ALIYOR

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, 77 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan Türkiye savunma sanayinin yıllar içindeki gelişimiyle ilgili şu bilgileri verdi: "İSO 500 listemizde, 2000 yılında savunma sanayii sektörümüzden 6 firma yer alırken 2021 yılında açıklanan çalışmamızda savunma sanayiinde faaliyet gösteren 20'den fazla firmamızın yer alması da sektörün başarılı gelişimini ortaya koymaktadır. Bugün düzenlediğimiz organizasyonla 15 savunma sanayii ana üretici firmamızla ikili görüşmeler gerçekleşecek. Gelen taleplere baktığımızda bugün 1000'in üzerinde ikili görüşme gerçekleşmesini bekliyoruz."