Sigorta başlangıç tarihi uyana müjde! SGK hemen maaşınızı bağlıyor! 15 yıl çalışarak emekli olabilirsiniz!

Çalışma hayatına devam eden milyonlarca kişinin en büyük hayallerinden birisi de emekli olmaktır. Ülkemizde emekliliğe hak kazanmak için 3 temel koşula bakılıyor ve bu şartları yerine getirenlere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık bağlanıyor. Ancak bazı durumlarda da bu tarih daha geriye ya da ileriye gidebiliyor. Örneğin sigorta girişiniz 1999 yılı öncesinde ve sonrasındaysa maaş bağlanma süresi buna göre değişebiliyor. Bu doğrultuda 15 yıl kesintisiz çalıştım emekliliğe hak kazanır mıyım sorusu akıllara geliyor.

Sigorta başlangıç tarihi uyana müjde geldi. 15 yıl çalışarak emekli olabilirsiniz. SGK hemen maaş bağlıyor. Emeklilik için gereken 3 şartı tamamlayan başvuru dilekçesini teslim ederek maaşlarına kavuşuyor. Ancak bazı koşullarda çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor. Sigorta girişiniz 1999 yılı ve öncesinde yapıldıysa emeklilik için büyük önem teşkil ediyor. 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı maaş bağlanması için son derece önemli.

15 YIL SİGORTA SÜRESİ ÇOK ÖNEMLİ

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar için 15 yıl sigorta süresi, 3.600 gün prim ödeyen ve yaş koşulunu yerine getirenler emeklilik hakkı elde eder.

Yaş şartı bu hizmet süresi ve prim gün sayısının tamamlandığı tarih esas alınarak belirleniyor. Bu tarihe göre de kademeli olarak erken yaşlarda emekli olma avantajı elde ediliyor.

Prim gününün tamamlandığı tarih kaç yaşında emekli olunacağını belirler. Bu koşullarda emekli olabilmek için kadınlar için 50, erkekler için de 55 yaşını tamamlamak gerekiyor.

İHBAR SÜRESİNE UYMAK ŞART MI?

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin işçi tarafından feshinde belirtilen haklı sebeplerden herhangi biri nedeniyle işten ayrılan ihbar süresine uymak zorunda değil.

ASKERLİK HİZMETİ EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKER Mİ?

Askerlik sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa sigorta başlangıç tarihi öne çekilir. Borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır.

Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, yaş şartını sağlayan ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen askerlik borçlanması ile emekli olabilir. Örneğin emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.

SGK'dan yazılı belgeyi almayanlar dikkat! 30 gün süre sınırı var! Unutan tazminatını kaybediyor!

55-58 yaşında emekli olmak isteyene müjde verildi! 2 sene avantaj sağlıyor! Sigorta ve primi dolan herkes...

Emeklilikte son 1200 gün kuralı maaşta etkili oluyor! Bunu yapan daha yüksek maaş alacak!

SGK eksik ücreti düzenli olarak bildiriyor! e-Devlet'ten hemen kontrol edebilirsiniz! Kesinti olduğu an...