15 yıl sigortası dolan hemen emekli olabilecek! SGK'ya yazıyı teslim edenin maaşı otomatik bağlanıyor!

15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı maaş bağlanması için son derece önemli. Sigorta başlangıç tarihi emeklilik için en önemli etkenlerden birisi ve her çalışanın karşısına çıkıyor. Sigorta girişiniz 1999 yılı ve öncesinde yapıldıysa emeklilik için büyük önem teşkil ediyor. Ülkemizde emeklilik için gereken 3 şartı tamamlayan başvuru dilekçesini teslim ederek maaşlarını almaya başlıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmesi için 3 temel koşula bakıyor. Bu şartları yerine getirenlere ise emekli maaşı belirlenen tarihte bağlanıyor. Ancak bazı durumlarda da bu tarih daha geriye ya da ileriye gidebiliyor. Örneğin sigorta girişiniz 1999 yılı öncesinde ve sonrasındaysa maaş bağlanma süresi buna göre değişebiliyor. Bu doğrultuda 15 yıl kesintisiz çalıştım emekliliğe hak kazanır mıyım sorusu çalışanların en sık araştırdığı sorulardan birisi oldu.

15 YIL SİGORTASI DOLAN EMEKLİ OLUYOR

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar için 15 yıl sigorta süresi, 3.600 gün prim ödeyen ve yaş koşulunu yerine getirenler emeklilik hakkı elde eder.

KADEMİ OLARAK...

Yaş şartı bu hizmet süresi ve prim gün sayısının tamamlandığı tarih esas alınarak belirleniyor. Bu tarihe göre de kademeli olarak erken yaşlarda emekli olma avantajı elde ediliyor.

ERKEKLERDE 55, KADINLARDA 50 YAŞ

Prim gününün tamamlandığı tarih kaç yaşında emekli olunacağını belirler. Bu koşullarda emekli olabilmek için kadınlar için 50, erkekler için de 55 yaşını tamamlamak gerekiyor.

1999 İLE 2008 TARİHİ KRİTİK

Sigortalılar 9 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında her iki esas koşulu da sağlamış olarak emekli olabiliyor.

Ancak kadın ve erkek sigortalılarda bu yaş şartları da değişiyor. Sigorta başlangıç tarihlerine göre de emeklilik amacıyla yaş şartları da değişiklik gösteriyor.