Şeb-i Arus nedir, neden kutlanır? Şeb-i Arus ne zaman yapılır?

Şeb-i Arus ile ilgili araştırmalar Mevlânâ Celaleddin-i Rumi için gönderilen mesajlar nedeniyle gündeme geldi. 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve ''Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'' olarak isimlendiriler Şeb-i Arus hakkında merak edilenleri bu haberimizde derledik. Peki Şeb-i Arus nedir, neden kutlanır, ne zaman yapılır?

Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında Mevlana bu yıl bir kez daha anıldı. Aralık ayı ile birlikte gündeme gelen Şeb-i Arus, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü zamana denk geldiği bilinmektedir. Söz konusu internet aramalarında araştırılan "Şeb-i Arus nedir, neden kutlanır, ne zaman yapılır?' soruların yanıtları haberimizde.

ŞEB-İ ARUS NEDİR, NE DEMEK?

Şeb-i Arus kelimesi "Düğün Gecesi" anlamına geliyor. Mevlana ölüm gününü "Hakka vuslat" yani "Yaratana Kavuşma" (Düğün Günü-Gecesi) olarak kabul ediyor. Konuya ilişkin "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" ifadelerine yer verir. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle "Allah´a dönüş" olarak yorumlar.

ŞEB-İ ARUS NEDEN KUTLANIR?

Şeb-i Arus, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlana, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için "Düğün Gecesi" olarak adlandırır.

ŞEB-İ ARUS NE ZAMAN YAPILIR?

Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölüm yıldönümüne denk gelen tarihlerde idrak edilen Hz. Mevlâna'nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arus), 2022 yılında 07-17 Aralık tarihleri arasında kutlanacak