Sayıştay raporunda çarpıcı tespit: İBB ağustosta karla mücadele etmiş

Sayıştay'ın 2020 raporunda İBB'yi kar esareti konusunda uyardığı ortaya çıktı. Raporda, kar küreme ve tuzlama çalışmalarına dair ihalenin marta kadar yapılması gerektiği ancak İBB'nin ihaleleri ağustosa sarkıttığı belirlendi.

İstanbulluların hayatını durma noktasına getiren kar yağışı sırasında, kar küreme araçlarının yetersiz ve hazırlıksız olmaları, yeterli tuzlama yapılamaması büyük tepki çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılında Sayıştay tarafından uyarıldığı ortaya çıktı. Megakentin mağduriyeti, iki yıl önce yapılan uyarıların dikkate alınmadığını gösterdi. Sayıştay'ın 2020 yılı raporunda yer alan değerlendirme şöyle:

ARAÇLAR UYGUN DEĞİL SÜRE UZATIMI USULSÜZ

1 Aralık 2019-31 Mart 2020 arasında geçerli olmak üzere, nitelikli personel ve araç-gereçle kar küreme ve tuz serpme suretiyle kış şartlarıyla mücadele çalışmaları için ihale yapıldı. İBB, 91 milyon 961 bin TL sözleşme bedelli hizmet alımında teknik şartnameye uygun olmayan araçlar kullandı. Bu husus kapsamında sözleşmedeki para cezası ve fesih uygulanmadı ve usulsüz bir şekilde süre uzatımı yapıldı.

KIŞ ŞARTLARIYLA MÜCADELE AĞUSTOSA UZATILMAZ

20 Mart 2020'de 60 gün ve 29 Nisan 2020'de 90 gün olmak üzere 150 günlük süre uzatımı verildiği ve işin toplam süresinin 122 günden 272 güne çıkarıldığı belirlendi. Dolayısıyla 'kış şartlarıyla mücadele çalışmaları' hizmet alımı işinin Mart 2020'de sonuçlanması öngörülürken, sürenin ağustos sonuna ötelendiği ortaya çıktı. Bu durumun hayatın olağan akışı ve ülke iklim yapısına aykırı olduğu belirtildi.

CEZA KESİLMEDİ ÖDEME YAPILDI

Dokümanlarda yer alan şartları taşımayan kamyonlar kullanıldı ve yükleniciye bunun karşılığı olarak cezai işlem uygulanmadan 26 milyon 990 bin 215 TL ödeme yapıldı.

Önceki gün Kadıköy D-100 Karayolu'nda çalışma yapan İBB'ye bağlı kar küreme aracı devrilmiş, sürücünün alkollü olduğu ortaya çıkmıştı.