Rusya, Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası gıda ürünlerinin tedarikinde de küresel bir savaş açtı. Rusya, bu ay, üçüncü ülkelere beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Avrasya'ya de tahıl ihracatını geçici olarak yasakladı. Söz konusu yasaklar, Avrasya ülkelerine 30 Haziran'a kadar, üçüncü ülkelere de 31 Ağustos'a kadar uygulanacak.
KİMLER YASAK GETİRDİ?
Arjantin de kendi un sanayisi için buğday tedarikini garanti altına almak ve makarna fiyatlarının artışını frenlemek için bir sistem oluşturma kararı aldı. Arjantin ayrıca, soya yağı ve küspesi ihracatını da durdurma kararı aldı.
Ukrayna ise savaştan sonra buğday, mısır, ayçiçeği yağı, gübre ihracatına yasak getirdi. Macaristan da tahıl ihracatı yasağına katılan ülkeler arasında yer aldı. Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Endonezya ise şirketlere, planladıkları palm yağı ihracatının yüzde 30'luk kısmını yurt içine ayırma zorunluluğu getirdi. Bu oran daha önce yüzde 20'ydi.
TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİ GÖRÜLDÜ
Gıda fiyatları, geçen ay tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), verilerine göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta önceki aya kıyasla yüzde 3.9 artarak 140,7 puan oldu. Artış oranı, geçen yılın şubat ayına göre ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti. Endeks, söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
İHRACAT YASAĞI GETİREN ÜLKELER
Rusya: Şeker, şeker kamışı, tahıl
Ukrayna: Buğday, mısır, ayçiçek yağı, gübre
Arjantin: Soya yağı
Macaristan: Tahıl
Endonezya: Palm yağı
Cezayir: Şeker, buğday, ayçiçek yağı
Mısır: Buğday, mercimek, fasulye
Kamerun: Mısır, pirinç, darı, sorgun