Salavat nasıl getirilir? Salavat nedir, nasıl okunur? Türkçe ve Arapça okunuşu!

Salavatı şerif, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'i (S.A.V.) anmak, ismi zikredildiğinde ona saygı göstermek için yapılan duaya denir. Salavat Türkçe okunuşu ve anlamı da bu bağlamda büyük öneme sahiptir. Bin geceden daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin de idraki vesilesiyle ibadet ve zikir yapan müminler Salavatı şerif getirmeyi de ihmal etmiyor. Peki, Salavat nasıl okunur?

İslam dininin son peygamberi Muhammed Mustafa (S.A.V.) adını anmak ve saygı göstermek için yapılan duaya Salavat getirmek denir. Salavatı şerif okunuşu Türkçe ve Arapça olarak yapılabilir. Ramazan ayının en değerli günü olan Kadir Gecesi'nde ibadet ve tesbihata yönelen kişiler de Salavatı şerif getirerek bu anlamlı ve özel günün feyzinden en doğru şekilde yararlanmak istiyor. Peki, Salavat nasıl getirilir?

SALAVAT NEDİR?

Salavat, salat ve selam kelimelerinden oluşan "salât-u selam" terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavat, salât kelimesinin çoğuludur. Kur'an'da, "Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar. (O hâlde) ey iman etmiş olanlar, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin." buyurulmaktadır.

Hz. Peygambere (S.A.V) Allah Teala'nın salat etmesi, rahmet etmesi; meleklerin salat etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri; müminlerin salat etmesi ise, dua etmeleri anlamını ifade eder.

SALAVAT NASIL GETİRİLİR?

Hz. Peygambere (S.A.V) en kısa şekilde;

"Allahümme salli alâ Muhammed" veya "Sallallahü aleyhi ve sellem" ya da "Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim" diye salât-u selam getirilir.

Kadir Gecesi hangi ibadetler yapılmalı? Kadir Gecesi yapılacak ibadetler ve faziletleri!

SALAVAT TÜRKÇE OKUNUŞU

Salavat en kısa şekli ile "Âllâhümme salli alâ Muhammed." cümlesi ile getirilir. Salavat Anlamı: "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Hz. Muhammed'e (S.A.V) salatu selam eyle." demektir.

SALAVAT GETİRMEİN DİĞER TÜRLERİ

Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed"

"Sallallahü aleyhi ve sellem"

"Essalâtü vesselâmü aleyke yâ Rasulallah"

SALAVAT GETİRMENİN FAZİLETLERİ

Salavat getirmek günahların affedilmesine vesile olur.

Kıyamette HZ. Muhammed (S.A.V) onun yanında olur.

Salavat getiren kişinin üzerine Allah'ın rahmeti iner

Salavat getiren kişinin ismi HZ. Muhammed'e (S.A.V) iletilir.

Salavat getiren kişi fakirlik görmez.

Salavat getiren kişinin sıkıntıları giderilir.

Salavat getirmek sadaka vermek yerine geçer.