İlk sahur bu gece mi? Sahura bu gece mi kalkıyoruz?

On bir ayın sultanı Ramazan ayı için geri sayım sona eriyor. Nisan ayının gelmesi ile birlikte Ramazan ayı da başlayacak. Bir ay boyunca oruç ibadeti yerine getirilecek. Bu ay içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi idrak edilecek. Vatandaşlar ilk oruç için sahura ne zaman kalkılacağını merak ediyor. Peki, sahura ne zaman kalkıyoruz? İlk sahur bu cuma gecesi mi?

Sahura ne zaman kalkılacağı, vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Ramazan ayına sayılı günler kala Müminler tüm hazırlıklarını tamamlıyor. Ramazan ayında Müminler nefislerini terbiye edecekler. Sonunda ise Ramazan Bayramı'na ulaşacaklar. Peki, ilk oruç için sahura ne zaman kalkıyoruz? İlk sahur bu cuma gecesi mi?

SAHURA NE ZAMAN KALKIYORUZ?

Bu sene orucun ilk günü 2 Nisan'da idrak edilecek. Dolayısı ile 1 Nisan Cuma gecesini Cumartesi gecesine bağlayan gece yani bu gece sahura kalkılacak.

2 Nisan sabahına niyet etmiş olarak uyanacağız. 2 Nisan akşam ezanında ise Müslüman alemi ilk iftar sofrasına oturacak.

SAHURA KALKMANIN ÖNEMİ

Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre; Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde "bereket" (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî', II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

RAMAZAN AYI VE BAYRAMI TARİHLERİ

Ramazan Başlangıcı - 2 Nisan 2022 Cumartesi

Kadir gecesi – 27 Nisan 2022 Çarşamba

Ramazan Bayramı Arifesi- 1 Mayıs 2022 Pazar

Ramazan Bayramı 1. Gün- 2 Mayıs 2022 Pazartesi

Ramazan Bayramı 2. Gün- 3 Mayıs 2022 Salı

Ramazan Bayramı 3. Gün- 4 Mayıs 2022 Çarşamba