Rusya'dan gerginliği tırmandıracak hamle... Avrupa'da 35 yıl aradan sonra ''Bir sonraki round olacak''

Rusya, Batı ile Ukrayna konusundaki gerilim artarken Avrupa'da orta menzilli nükleer füzeler yerleştirmekle tehdit etti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un “bu bir sonraki round olacak” diyerek duyurduğu hamlesi, Sovyetler döneminde kaldırılan silahların devreye yeniden girmesi anlamına geliyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Batı'nın Avrupa'daki orta menzilli nükleer kuvvetlere (INF) ilişkin bir moratoryuma katılmayı reddetmesi durumunda Rusya'nın harekete geçmek zorunda kalacağını söyledi.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, Ryabkov, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, siyasi ve diplomatik bir çözüme yönelik ilerleme olmaması, Rusya'nın askeri teknolojiyle askeri bir şekilde yanıt vermesine yol açacağını söyledi.

"Yani bu bir yüzleşme olacak, bu bir sonraki round olacak" diyen Ryabkov, "NATO bir anlaşma hakkında müzakere etmeme pozisyonunda kalırsa, Rusya'nın füzesini batı sınırına yerleştirdiğini kesinlikle göreceğiz." ifadesini kullandı.

Atıf yapılan silahların, menzili 500 ila 5.500 km (310 ila 3.400 mil) arasında olup zamanki Sovyet lideri Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan arasında Soğuk Savaş gerilimlerinin hafifletilmesi amacıyla 1987 tarihli bir anlaşma uyarınca yasaklanan silahlar olduğu belirtildi.

1991 yılına kadar, iki taraf bunlardan yaklaşık 2.700'ünü yok etmişti.

Sergey Ryabkov'un tehdidi Doğu-Batı geriliminin otuz yıl önce sona eren Soğuk Savaş'tan bu yana en kötü durumda olduğu kıtada yeni bir silah birikimi riski ihtiva ediyor.