Rusya ilk kez vana kapatacak! Rubleyle ödeme yoksa gazı kesecek

Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik yeni sistem devreye girdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin 'dost olmayan ülkelere' doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmesine yönelik kararnameyi imzalamasıyla, Moskova Batı'ya karşı 'enerji silahı'nı ilk defa kullanmış oldu. Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik yeni sistem devreye girdi.

BORSADA ÇEVRİLECEK

Buna göre, Rus gazı alan ilgili ülkelerin, Gazprombank'tan hesap açmaları gerekirken, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından söz konusu fonlar Moskova Borsası'nda rubleye çevrilecek. Kararname çerçevesinde Rusya'ya doğalgaz karşılığında ruble ile ödeme yapılmazsa, Moskova bunu ihlal olarak değerlendirip doğalgaz akışını kesebilecek. Rusya şimdiye kadar kriz dönemlerinde hiçbir şekilde enerjiye ilişkin somut bir karar almamış ve gaz vanalarını kapatmamıştı.

ENERJİ SİLAHI DEVREDE

Bu, Rusya'nın Batı'ya karşı enerji silahını ilk defa kullanması olarak yorumlandı. 'Dost olmayan' ülkeler listesinde ABD, AB ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer alıyor.

ALTERNATİF YÖNTEMLER ARANIYOR

Öte yandan Rus iş insanları ticaret için rotayı Türkiye'ye çevirirken, Rusya'nın SWİFT sisteminden çıkarılması, ödemelerde soruna yol açtı. Rus satın alımcıların Türkleri yakın markaja aldığını belirten Sigma Elektrik Genel Müdürü Murat Akgül, "İki taraf ticaretin aksamaması için alternatif ödeme yöntemi arıyor" dedi.