Rus uzmanlardan dikkat çeken analiz: ABD ''bağımsız Türkiye'' yerine ''bağımlı Yunanistan'ı'' istiyor

Rus askeri uzmanlar, Doğu Avrupa bölgesinde ''bağımsız bir Türkiye''nin çıkarlarına ters düşmesi nedeniyle ABD'nin ''bağımlı'' Yunanistan''ı desteklediğini dile getirdi.

Sputnik

Rus askeri uzmanlar, ABD'nin son zamanlarda Yunanistan'da giderek artırdığı askeri varlığı ve Türkiye sınırının yakınındaki Amerikan silahlarının çoğalması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik'in haberine göre, Rusya Stratejik Konjonktür Merkezi'nden askeri uzman Oleg Ponomarenko, ABD'nin, son yıllarda önemli ölçüde büyüyen ve kendi çıkarlarını savunan Türkiye'yi risk olarak gördüğünü söyledi ve Yunanistan'a yapılan yatırımların "bağımlı" ve "teslim olmuş" bir ülke olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Ponomarenko konuya ilişkin, "Amerikalılar, bölgedeki riskleri çeşitlendirmeye ve uygun altyapı, müttefikler vb. sağlayarak kendi çıkarlarını güvence altına almaya çalışıyor. Bu bağlamda Yunanistan'ın da Türkiye kadar bağımsız davranma olasılığı sıfıra yakın. Diğer yandan, çıkarlarının peşinden koşan Türkiye'nin ileride nüfuzunu daha da genişletmesi kuvvetle muhtemel, zira bu objektif bir süreçtir." dedi.

Rusya Askeri ve Siyasi Analiz Bürosu'ndan askeri uzman Nikolay Kostikin konuya ilişkin, "Türkiye'nin çok vektörlü politikasının Amerikan çıkarlarını değil, her şeyden önde kendi çıkarlarını kollamayı amaçlamasının ABD'nin işine gelmediği ortada." dedi.