Rekabet'ten emsal karar! NadirKitap utandırdı

Rekabet Kurulu, ikinci el kitap satıcıları ile sahafların satış yaptığı NadirKitap AŞ'ye hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 346 bin liralık para cezası kesti. Karar tüm e-pazaryerleri için emsal özelliği taşıyor.

Rekabet Kurulu tarafından, ikinci el kitap satıcılarının ve sahafların üye olarak satış yaptığı NadirKitap AŞ'ye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Buna göre Rekabet Kurulunca, NadirKitap'ın satıcı üyelerinin www.nadirkitap.com'a yükledikleri kitap verilerine erişimi ve bu verilerin taşınabilirliğini haklı bir gerekçe olmadan engellemek suretiyle kanunun 6'ncı maddesi çerçevesinde hakim durumunu kötüye kullandığına, bu nedenle söz konusu şirkete 346 bin 765 lira idari para cezası verilmesi kararı aldı.

SORUŞTURMA TAMAM

Kurul tarafından yapılan duyuruda, 17 Aralık 2020 tarihinden bu yana devam eden soruşturmanın tamamlandığı belirtildi. Nadir Kitap, Rekabet Kurulu'nun aştığı rekabet soruşturması kapsamında mart ayı sonunda sözlü savunmasını vermişti. Karara göre, NadirKitap'ın satıcıların kendi verilerine erişimi ve bu verileri başka yerlere taşımayı engellediği tespit edildi. Söz konusu karara karşı yargı yolunun da açık bulunduğu belirtildi.

UYARI NİTELİĞİ TAŞIYOR

Karar sıklıkla karşılaşılan e-pazaryerlerinde, online satış platformlarında üyeler arasında haksızlık doğurabilecek uygulamalar, platformun üyelere yönelik yaptırımlar konusunda keyfi davranamayacağı yönünde örnek uyarı niteliğini taşıyor.