Geçen yılın son günlerinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik' ülkemizde yeni bir finansal yapılanmanın kapılarını araladı. TOBB Türkiye Finansal Teknolojiler Meclis Başkanı ve Figopara CEO'su Koray Bahar, "Dijital bankacılık, servis bankacılığı, uzaktan müşteri edinimi ve açık bankacılık alanındaki gelişmeler Türkiye fintek sektörüne sınıf atlatacak. Sektöre olan yerli yabancı ilgisi artacak" ifadelerini kullandı.
KAPSAYICILIK ARTIYOR
Yönetmeliğin ana felsefesini finansal kapsayıcılığın oluşturduğuna dikkat çeken Koray Bahar ,şunları kaydetti: "Yeni finansal düzen, bankacılık şemsiyesi altında olmayan ve nüfusun yüzde 40'ına yakınını oluşturan çok önemli bir kesime hitap ediyor. Dijital banka ve servis modeli bankacılığı sayesinde bugüne kadar çeşitli nedenlerle bankaların ulaşamadığı belli müşteri kitleleri finansal sistem içerisine alınabilecek. Dijital tarafta sunulan hizmet çeşitliliği arttıkça ihtiyaçlar da daha iyi karşılanacak ve finansal kapsayıcılık artacak."
SEKTÖRE ÇOK YOĞUN BİR İLGİ BEKLİYORUM
Bu düzenlemelerle birlikte hem yerli hem de yabancı şirketlerin sektöre yoğun ilgisine tanıklık edileceğini kaydeden Bahar, şöyle devam etti: "Özellikle yabancı şirketlerin dijital bankacılık konusunda önemli girişimleri olabilir. Ayrıca telekom ve perakende şirketleri arasında da lisans başvurusu yapacakların olmasını bekliyorum. Dikkat çekmek istediğim bir başka konu yerli şirketlerin yurtdışında büyüme ivmesi. Son yıllarda yerli şirketlerin Türk Cumhuriyetleri, Doğu Avrupa ile Ortadoğu ve K. Afrika bölgesinde ciddi yatırımları var. Bu yıl hem bu pazarlardaki varlığımızı artıracağımızı hem de daha geniş coğrafyalara yayılacağımızı söyleyebilirim."
KAYITDIŞI EKONOMİ AZALACAK
Finans dünyasında müşteriye sağlanacak faydaların artacağına vurgu yapan Bahar, toplam finansal sistemin de daha hızlı gelişeceğini söyledi. Bahar, "Bu sayede finansal okuryazarlık ve kapsayıcılık artarken, kamu ve müşteri ekseninde pek çok olumlu yansımaları olacak. Özetle; dijital bankalar ve servis modeli bankacılığı ile finansal sistemin büyüdüğünü, kayıt dışı ekonominin azaldığını ve finansal hizmet alan kitlelerin daha da genişlediğini göreceğiz" şeklinde konuştu.