Regaip Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? Regaip Kandili'nde ne olmuştur, önemi nedir?

İslam dünyasında Üç ayların başlangıcını müjdeleyen Regaip Kandili geldi çattı. Önümüzdeki günlerde bu mübarek gün idrak edilecek. Ellerin semaya açıldığı bugünde Mümin vatandaşlar ibadetlerini yerine getirecek. Peki, Regaip Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? Regaip Kandili'nde ne olmuştur, önemi nedir? İşte merak edilenler...

2022'nin ilk kandil gecesi Regaip Kandili için geri sayım başladı. Üç ayların başlangıcını müjdeleyen Regaip Kandili ile ilgili aramalar hız kazandı. Regaip Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? Regaip Kandili'nde ne olmuştur, önemi nedir? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan kandil tarihi...

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN 2022?

2022 yılının ilk kandili olan Regaip Kandili, 3 Şubat 2022 Perşembe günü tüm müslüman aleminde ibadet ile idrak edilecek.

REGAİP KANDİLİ NEDİR?

Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecedir.

Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe "bol sevap ve mükâfat, faziletli amel", özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak "müstehap, nâfile ibadet" mânalarında kullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandilindeki "Regâip" kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, " reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir.

REGAIP KANDİLİ'NDE NASIL İBADET EDİLİR?

Regâip gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir.