Recep ayı ibadetleri nelerdir? Recep ayının ilk günü yapılacak ibadetler hangileri?

Mübarek üç ayların girmesi ile beraber müminlerin ibadet ve hayra olan yönelimi de arttı. Üç aylar 2022 yılında 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor. Bu aylarda günahlardan kaçılır, daha fazla ibadet edilir ve Allah'ın rızası kazanılmaya çalışılır. Câhiliye devrinde, receb ayı boyunca savaştan ve baskınlardan uzak durulur, özellikle ilk on gününde oruç tutulurdu. Peki, Recep ayının ilk günü neler yapılır?

Recep, Şaban ve Ramazan ayından oluşan üç ayların ilk günü 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor. Recep ayında yapılacak ibadetler de bu ayı en dolu şekilde geçirmek isteyenler için bir fırsat oluyor. Peygamberimiz bu mübarek ayla ilgili "Recep Allah'ın, Şa'ban benim Ramazan ise ümmetimin ayıdır" demiştir. Peki, Recep ayının ilk günü yapılacak ibadetler hangileri?

RECEP AYI İBADETLERİ NELERDİR?

Her yeni başlangıç gibi üç ayların başlangıç ayı olan Recep'e Allah'tan bağışlanma dileyip tövbe edilerek girilmeli; her zaman olması gerektiği gibi bu ay da kavgadan, kötülüklerden ve günahlardan uzak durularak geçirilmelidir. Recep ayı ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle meşgul olunması gereken bir aydır. Haram aylardan biri olması hasebiyle bu ayda sevaplar katlanacağı için, bol bol Kur'an-ı Kerim okunmalı, istiğfarda bulunulmalı, namaz kılınmalı ve oruç tutulmalıdır.

Bu ayda teheccüd namazının fazileti de büyüktür. İstiğfar yani Allah-u Teala'dan bağışlanma dilemek Recep Ayında yapılabilecek ibadetlerin en faziletlilerindendir. Hz. Ayşe Validemizin (r.a) Peygamber Efendimiz'e (SAV) bir gün sorduğu "Siz ki Allah'ın en sevdiği kulusunuz. Siz de mi istiğfar ediyorsunuz?" sorusuna Hz. Peygamber (SAV) "Ya Ayşe bende her gün düzenli şekilde istiğfar ediyorum" buyuruyor. Yapmış olduğumuz sıkıntılı ameller, gönül kırma gibi davranışlardan dolayı özellikle Allah'ın ayı Recep ayında bol bol istiğfar etmeliyiz.

RECEP AYININ İLK GÜNÜ NELER YAPILIR?

Hz. Peygamberimiz Recep ayında oruç tutulması tavsiyesinde bulunmuştur. Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. Günün orucunun faziletleri büyüktür. Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; "Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir" buyuruluyor. İkinci gecesi oruç tutulursa iki sene, üçüncü gecesi tutulursa 1 senelik ibadet sevabı olmakla birlikte "Recep'in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir.

İkinci günün orucu iki senenin, üçüncü gününki ise bir senenin kefaretidir. Sonra her gün bir aylık bağışlanmadır." Diğer bir Hadis-i Şerif'te ise şu müjde yer almıştır: "Recep'in ilk günü oruç tutan kimseden, günahları gökle yer arası kadar uzaklaşır." Oruç tutamayan kimseler ise maddi durumları el vermesiyle birlikte yoksullara ve medreselerde eğitim gören talebelere yemek ikramında bulunabilir.

RECEP AYININ İLK GECESİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Recep ayının ilk gecesinde kılınacak namaz vardır. Gece önce geldiği için 1 Şubat 2022 Salı gecesi 20 rekat namaz, ikişer rekatlar halinde kılınır. Her rekatta 1 Fatiha ve 1 İhlas okunarak her iki rekatta bir selam verilir. Her kim ki bu namazı kılarsa Allah-u Teala o kimsenin canını, malını ve ailesini muhafaza eder ve kabir azabından korur buyurulur. Geceyi ihya etmek namaz, teheccüd ve sabahına yani Recep'in ilk gününe oruçla başlamak büyük sevaptır.

Üç aylar takvimi 2022

Recep ayının anlamı nedir? Recep ayının fazileti ve önemi!

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep orucuna niyet nasıl yapılır?