İlk gün oruç tutup sonra tutmamak günah mı? Ramazanın ilk günü oruç tutunca hepsini tutmak gerekir mi?

Ramazan ayı bu yıl 2 Nisan Cumartesi günü başlıyor. Ramazan ayının en temel ibadeti olan ve İslamın 5 şartından birisi olan oruç tutmak ile ilgili birçok soru ve konu gündemde tartışılıyor. Peki, Ramazanın ilk günü oruç tutunca hepsini tutmak gerekir mi?

11 ayın sultanı Ramazan ayının başlamasıyla beraber oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kişilerin kafasında bazı sorular oluştu. Bu sorulardan bir tanesi de "İlk gün oruç tutup sonra tutmamak günah mı?" oldu. Konuyla ilgili Diyanet tarafından yapılan bir açıklama bulunuyor. İşte o açıklama...

RAMAZANIN İLK GÜNÜ ORUÇ TUTUNCA HEPSİNİ TUTMAK GEREKİR Mİ?

Ramazan ayında ibadet etmek ve oruç tutmak isteyen kişiler bazı sorulara yanıt arıyor. Ramazanın ilk günü oruç tutup diğer günlerde tutmayan ya da tutamayan kimseler için Diyanet'in yaptığı açıklama ise şu şekilde;

Ramazan ayında her günün orucu başlı başına müstakil bir ibadettir. Bundan dolayı her gün için oruç tutmaya niyet etmek gerekir. Dolayısıyla bir günün orucundaki bozukluk, diğer günün sıhhatine engel olmaz.

Bu itibarla Ramazan orucu tutmaya başlayan bir kimse daha sonraki günlerde mazeretsiz olarak oruç tutmaktan vazgeçerse, sadece tutmadığı günlerin orucunu kaza etmesi gerekir, keffâret gerekmez. Zira keffâret, oruç tutmamanın değil, orucu mazeretsiz olarak kasten bozmanın cezasıdır.

Ancak Ramazan orucunun mazeretsiz olarak tutulmaması büyük günah olup, kazasıyla birlikte tövbe etmek de gerekir. Ayrıca Ramazan'dan sonra tutulan oruç, Ramazan'da tutulan orucun sevabını karşılamaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 377). Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde, Ramazan'da mazeretsiz olarak tutulmayan bir günü, bir sene boyu tutulan orucun karşılamayacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 38; bkz. Buhârî, Savm, 29).