Ramazan Bayramı sabahı okunacak dua 2022! Ramazan Bayramı'nda yapılacak ibadetler nelerdir?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı İslam alemi tarafından kabul edilen 2 kutsal bayramdır. Ramazan Bayramı ibadetleri de bu değerli dönemi en iyi şekilde geçirmek için önemli bir fırsattır. İslam'ın beş şartından birisi olan oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayı sonunda bayrama ulaşılır, yakınlar ve aile bireyleriyle vakit geçirilir. Peki, Ramazan Bayramı sabahı okunacak dua nedir?

Ramazan Bayramı 30 günlük oruç ibadetinin yerine getirildikten sonra Müslümanların mükafatlandırıldığı özel bir bayramdır. İslam inancına göre yılda 2 kutsal bayramdan birisi olan Ramazan Bayramı'nda yapılacak ibadetler de bu anlamlı dönemi en iyi şekilde geçirmek isteyen kişiler tarafından önem arz ediyor. Peki, Ramazan Bayramı sabahı okunacak dua nedir? İşte Ramazan Bayramı sabahı okunacak dualar...

RAMAZAN BAYRAMI SABAHI OKUNACAK DUA!

Bu bayram sabahı hürmetine; ortak evimiz olan dünyamızı savaşlarla, işgallerle, katliamlarla, açlıklarla milyonların inlediği bir enkaz olmaktan kurtar!

Rabbimiz! Şu mübarek Bayram sabahında gazabından rızana; cezandan affına sığınıyoruz. Bizleri affeyle; tövbeleri kabul edilip, günahları bağışlananlardan eyle!

Bu mübarek bayram sabahında camimizde "âmin" "âmin" diye nidada bulunan bütün cemaatimizin cümle geçmişlerinin ruhlarına hediye ediyoruz, cümlesini hissedar eyle Allah'ım!

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Bilmeyenler için bayram namazı kılınışı anlatımı!

Bayram namazı kılarken kaç tekbir alınır? Bayram namazında hangi dualar okunur, kaç tekbir verilir?

Şu mübarek bayram sabahında huzuruna geldik. Sana layık bir kul olamayışımızın mahcubiyeti içinde divanına durduk. Şükrümüzü hakkıyla eda edemeyişimizin bilincindeyiz. Bizi huzurundan boş çevirme Allah'ım! Ya Rabbi!

Kıldığımız namazlarımızı, tuttuğumuz oruçlarımızı, okuduğumuz mukabelelerimizi, indirdiğimiz hatm-i şeriflerimizi, verdiğimiz zekât ve fitrelerimizi, yaptığımız zikirleri, tesbihatı, dua ve niyazlarımızı, ibadet ve taatlerimizi, hayır ve hasenatımızı, şu Ramazan Bayramı hürmetine en güzel şekliyle kabul eyle Allah'ım!

Bizlere daima iman ve istikamet üzere olmayı ihsan eyle Allah'ım! Bizlere hakkı hak bilip hakka sarılmayı, batılı da batıl bilip ondan da uzaklaşmayı; Kur'an'a, Furkan'a tabi ve hizmetkâr olmayı nasip eyle!

Kur'an-ı Kerim'i; kalplerimizin gıdası, ruhlarımızın şifası, kabirlerimizin ziyası, maddî ve manevî dertlerimizin devası eyle. Kerim Kitabımızı ve Peygamberimiz (s.a.s)'in sünnetini doğru anlayıp hakkıyla yaşamayı bizlere lütfeyle Allah'ım!

Hayatımızı paylaştığımız eşlerimize, göz bebeğimiz yavrularımıza karşı görevlerimizi hakkıyla yapabilmeyi ihsan eyle Allah'ım! Onlara sevgi, şefkat, merhamet, ülfet ve muhabbetle muamele etmeyi nasip eyle! Ailelerimize dirlik, düzenlik ve huzur ihsan eyle!

RAMAZAN BAYRAMI'NDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

1- Namaz kılmak

2- Kur'an-ı Kerim okumak

3- Dua etmek

4- Sadaka vermek

5- Tevbe istiğfar etmek

6- Hamd etmek ve şükür halinde bulunmak

7- Allah'ı çokça zikretmek

8- Salat ü selam getirmek

9- Bayrama hazırlanmalıdır

İslam'da geceler günden önden önce geldiği için bayrama bayram gecelerini ihya ederek başlanmalı ve sonrasında da şu şekilde hazırlıklar yapılmalı:

Bayram günlerinde temiz ve güzel elbiseler giyilmeli.

Bayram namazına gitmeden önce gusül abdesti alınmalı.

Dişler fırçalanmalı, ağzımız temiz kokmalı.

Güzel kokular sürünmeli.

Güler yüzlü olunmalı.

Namazdan önce Ramazan Bayramı'nda hurma vb. tatlı bir şey yenilmesi.

Kurban Bayramı'nda ise ilk olarak kurban etinden yenilmesi.

Namaza mümkünse yürüyerek gidilmeli.

Namazdan dönüşte başka bir yol kullanılmalı.

Çokça sadaka dağıtılmalı.

Ramazan Bayramı'nda Fitreler namazdan önce verilmeli.

Namaza giderken tekbir getirilmesi (menduptur).

Kurban Bayramı'nda farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirilmesi. (Hanefîlere göre vâcip, Hanbelî ve Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikilere göre ise menduptur)

Bayram günlerinde İslâmî ölçüler içinde eğlenilmesi ve bazı oyunların oynanması câizdir.

Ek olarak namazların rükusunda ve secdesinde de 10 kere "[Subhanellahi velhamdülillahi velâilâhe illallahüvellahüekber]" okunur. Namazdan sonra 100 kere "[Estağfirullah]" okunur. Ve en son secdeye gidilir orada da yukarıda paylaştığımız dua okunur.