Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Aşı yoğun bakımı ve ölümleri önledi

Türkiye'de yaygın aşılama Omicron vakalarına rağmen hastaneye yatışı ve ölümü önledi. Vaka sayıları artsa da hastalar enfeksiyonu evlerinde rahatça atlatıyor.

Türkiye'nin yaygın aşılamaya geçtiği 14 Ocak 2021'den bugüne kadar inaktif Sinovac, mRNA kaynaklı BioNTech ile Türk bilim insanlarınca geliştirilen TURKOVAC aşıları sayesinde hastaneye yatış, yoğun bakım ve ölüm oranlarının hızı giderek azaldı. Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Koronavirüs hasta sayımız artıyor ama çok yüksek rakamlara rağmen hastaneye yatışlar o denli fazla değil. Vatandaşlarımız çoğunlukla evlerinde istirahat ederek, semptomatik, destekleyici tedavi alarak geçiriyorlar. Bunun da en büyük nedeni aşılı vatandaş sayımızın çok olması" diyerek şöyle konuştu:

TEDBİRLERE UYUM ŞART

"İnsanların aklında 'Ben, zaten 1-2 doz aşı olmuştum' gibi bir düşünce olmamalı. Bu aşıların, belli bir zamandan sonra antikor düzeyini sağlamada yetersiz olduğu biliniyor. Omicron varyantı çok bulaşıcı ama çok öldürücü değil. Fakat bundan sonraki süreçte bunun çok öldürücü hale dönüp dönmeyeceğiyle ilgili elimizde net bir kanıt yok."

PANDEMİ 3-4 AY SONRA BİTECEK

Türkiye'de de hızlı bir yayılım gösteren Omicron, vaka sayıları artırsa da gösterdiği hafif hasta etme performansıyla uzmanları umutlandırdı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, birkaç ay içerisinde pandeminin sona ermesini umduklarını belirterek "Omicron daha hızlı yayılıyor ama hastalandırma oranı oldukça düşük" dedi.