Prof. Dr. Gönüllü: Aşısızın hastaneye yatışı 45 kat fazla

Omicron varyantında hastaneye yatışın Delta'ya oranla daha az olduğunu belirten Prof. Dr. Gönüllü, “50 yaşın üzerindeki bireylerde, aşılı kişilere göre hastaneye yatış sıklığı 45 kez daha fazla, 60 yaşın üzerinde bu oran 49 kat” dedi.

Omicron Türkiye'yi sardı, vakalar 100 bin bandında. Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, Kovid-19'un Omicron varyantında hastaneye yatış oranının bir önceki varyant olan Delta'ya göre çok daha az olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Gönüllü, "Aşılanmamış ya da bütün dozlarını tamamlamamış 50 yaşın üzerindeki bireylerde aşılı kişilere göre Omicron nedeniyle hastaneye yatış sıklığı 45 kez daha fazla, 60 yaşın üzerinde bu oran 49 misline çıkıyor" dedi. Aşılanma ile Delta'ya karşı yüzde 90, Omicron'a karşı da yüzde 60'ların üzerinde bir bağışıklık oluştuğunu aktaran Gönüllü, "Aşılanan, hatırlatma dozunu da yaptıranların hastalansa dahi hastaneye, yoğun bakıma yatma ihtimali aşısız kişilere göre çok daha düşük" dedi.

ÇOK DA MASUM DEĞİL

Omicron'un, aşısız gençler açısından da risk oluşturduğunu vurgulayan Gönüllü, özellikle şeker, böbrek, akciğer, karaciğer gibi kronik hastalıklar ile obezitenin yoğun bakıma yatma ve ölüm ihtimalini artırdığını söyledi. Gönüllü, "Tüm bu etkenler 'Omicron çok masum, yakalansanız da hiçbir şey olmaz' anlamına gelmiyor. Omicron, Delta'ya oranla 5 kez daha bulaşıcı. Omicron daha hafif yakınmalara neden oluyor, hastaneye ya da yoğun yatma olasılığı dolayısıyla ölümcül olma olasılığı daha düşük fakat sıfır değil. Daha kötü seyreden yeni bir varyanta neden olabilir."