Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik yansımaları tüm dünyada etkisini gösterirken, piyasaların Antalya'daki diplomasi umudu boşa çıktı. Piyasalar gözünü Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile yapacağı görüşmeye çevirmişti. Piyasaların görüşmeden bir barış anlaşması çıkması beklentisi yoktu. Ancak en azından barış yönünde yapıcı adımların atılması beklentiler dahilindeydi. Ancak yapılan açıklamalar savaşın sonunun henüz ufukta görülmediğini ortaya koydu.
ÖNCE PETROL YÜKSELDİ
Bunun ilk etkisi petrol fiyatlarında görüldü. Önceki gün petrol fiyatları 131 doları görmüş ardından yüzde 12 düşmüştü. Düşüşte ağırlıklı olarak Rusya'dan uluslararası piyasalara petrol arzının düşmesine rağmen Irak, BAE gibi ülkelerin üretimini artırabileceğini açıklaması etkili olmuştu. Görüşme sonrası petrol yüzde 5 artarak 117 doları gördü. Petrolün varil fiyatı Rusya'nın işgal girişimi öncesi 95 dolardı.
BORSALAR DÜŞÜŞE GEÇTİ
Benzer bir hareket de altında yaşandı. Salı günü 2.050 doların üzerini gören altının ons fiyatı görüşme öncesinde 1.976 dolara gerilemişti. Açıklamaların ardından yeniden 2.000 doları aştı. Güne 14.68 liradan başlayan dolar ise yüzde 1.77 artışla 14.91'e kadar çıktı. Gün içinde yüzde 1 değer kazanan Borsa İstanbul da görüşme sonrası eksiye döndü. Londra Borsası yüzde 1.2, Paris Borsası yüzde 2.2, Alman Borsası da yüzde 2.4 geriledi.
HAZIR GİYİM DEVLERİ DE ÇEKİLDİ
Hugo Boss, Puma, Nike, Japon giyim şirketi Uniqlo, mücevher şirketi Pandora Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. Toyota ile Nissan, St. Petersburg'daki fabrikalarında üretimi durdurdu.
RUSYA'DAN MİSİLLEME
Rusya, Batı'nın yaptırımlarına bazı ürünlerin ihracatına yasak getirerek misillemede bulundu. Rusya, 200'den fazla ürünün ihracatının 2022'nin sonuna kadar geçici olarak yasaklandığını duyurdu. Açıklamada, söz konusu ürünler arasında teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının yer aldığı belirtildi. Demir yolu taşımacılığı ekipmanları, konteyner, türbinler, metal ve taş işleme makinelerinin de yasak kapsamına girdiğine işaret edilen açıklamada, monitörler, projektörler, konsol ve panellerin de ihracatının durdurulduğu kaydedildi. Kereste ihracının da durdurulduğu belirtilen açıklamada ihracat yasağının Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri dışında kalan tüm ülkeleri kapsadığı belirtildi.