Rusya-Ukraya savaşı petrol ve doğalgazda fiyatları her gün yukarı çekiyor. Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 119 doları aşarak, savaşın 1. haftasında yüzde 22.10 artış kaydetmiş oldu. Avrupa'da doğal gaz fiyatları ise 198,5 euroya çıkarak son iki yılın rekor seviyesine ulaştı. Böylece doğalgaz düne göre yaklaşık yüzde 20, savaşın başladığı 24 Şubat'a göre ise 110'u aşkın arttı. Geçen sene şubatta doğalgazın fiyatı ise 17 euro düzeyindeydi.
ENDİŞELER ARTIYOR
Fiyatlar, doğal gaz arzında kesintiye yol açacağı endişesiyle yükseliyor. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bombalama ve füze saldırılarından dolayı doğal gaz altyapısının zarar görmesi ve gaz akışının kesintiye uğrayabileceği endişeleri fiyatları artırıyor. Türkiye'nin boru hatlarından aldığı doğalgazın önemli bölümü petrol fiyatlarına endeksli ve bu fiyatlar Brent petrolün son 9 aylık ortalama fiyatına göre 3 ayda bir güncelleniyor. Bu nedenle Avrupa'daki spot doğalgaz fiyatlarındaki değişimler, uzun dönemli kontratları doğrudan etkilemiyor. Ancak Türkiye spot fiyatlarla da boru gazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alıyor. Bu fiyatlar da Avrupa fiyatlarına paralel olarak hızla artıyor. Petroldeki artış ise benzin ve motorine anında yansıyor.
BENZİNE YENİ ZAM
Akaryakıta önceki gün gelen zammın ardından yeni bir fiyat artışı da dün geceden itibaren geldi. Motorin 1 lira 33 kuruş, benzin 53 kuruş zamlandı. Önceki gün de benzin 88 kuruş, motorin 1.51 TL zamlandı.
BUĞDAY 14 YILIN ZİRVESİNDE
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle buğday fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Rus işgali dünyada sevkiyatları durma noktasına getirirken buğday fiyatları 14 yılın zirvesine çıktı. Fiyatlar dün yüzde 7.1 artışla 11.34 dolar seviyesine çıktı.
RUSYA'YI ÇÖP YAPTILAR
Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların olası etkilerine işaret eden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ve Fitch, Rusya'nın kredi notunu "çöp" olarak nitelenen seviyeye indirdi. Moody's, Rusya'nın kredi notunu 'Baa3'ten 'B3'e, Fitch ise 'BBB' seviyesinden 'B' seviyesine çekti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard &Poor's (S&P) ise Rusya'nın döviz cinsi uzun vadeli kredi notunu hafta başında 'BBB-'den 'BB+'ya düşürmüştü. Not indiriminin ardından Rus rublesi kan kaybetmeye devam etti. Ruble, hükümetin aldığı önlemlere rağmen değer bir günde yüzde 10.3 düştü.
VW VE IKEA DA RUSYA'YI BIRAKTI
Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Rusya'ya araç ihracatını ve ülkedeki yerel üretimini durduracağını bildirdi. Alman basınında yer alan haberlere göre, Volkswagen, Moskova'nın 160 kilometre güneybatısındaki Kaluga'daki fabrikasına 1 milyar avro yatırım yaptı. İsveçli mobilya firması IKEA da Rusya ve Belarus'taki mağazalarını kapatacağını açıkladı. H&M de tüm mağazalarını kapattı.