Patatese parmak izi yöntemiyle genetik taban

Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları kapsamında patatesin ‘parmak izi' çıkarılarak genetik tabanının oluşturulması hedefleniyor.

Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı faaliyet gösteren enstitüde, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yerli ve milli, yemeklik, sanayilik patates çeşidinin geliştirilmesinin yanında farklı projeleri de hayata geçirdiklerini söyledi. Uğur Pırlak, şunları kaydetti:

132 GENOTİP ÇALIŞMASI

"Enstitümüzce geliştirilen ticari çeşitlerin DNA izolasyonları, PCR testleri, PCR ürünlerini analiz etmek için yüksek teknolojik cihazlar kullanılarak soyağacının belirlenmesi çalışmaları uzmanlarımız tarafından yürütülüyor. Islah çalışmaları neticesinde daha verimli çeşitler elde edebilmek için patates çeşitlerinin genetik kimlikleri ve özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Böylelikle daha yüksek verimli çeşitler elde ederek piyasaya sunulacak ve çiftçilerimiz bundan istifade edecek. An itibarıyla enstitümüzde 132 genotip üzerinde çalışıyoruz."