Parsel sorgu ekranı, TKGM TAKBİS ile ada parsel sorgulama

Parsel sorgulamak sırasında bilmeniz gereken anahtar sözcüklere ve ihtiyaç duyacağınız detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Parsel Sorgu Ekranı, TKGM TAKBİS ile Ada Parsel Sorgulama

e-Devlet projeleri arasında en önemlilerden biri olan TAKBİS bir diğer deyişle Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, pek çok dijital hizmetin yanı sıra, Türkiye genelinde vatandaşların diledikleri taşınmazın parsel sorgusunu kolaylıkla yapmalarını elverişli hale getiren entegre bir bilgi sistemidir. TAKBİS kapsamında yer alan "Parsel Sorgulama" hizmeti sayesinde Tapu Dairelerine gidilmesine gerek kalmadan ilgili taşınmaza ait detaylı dökümlerin güvenilir, güncel ve hızlı bir şekilde sunulması sağlanarak tüm tapu müdürlükleri 2012 yılı Mayıs ayı itibarıyla TAKBİS'e geçirilmiştir. Parsel sorgulamak sırasında bilmeniz gereken anahtar sözcüklere ve ihtiyaç duyacağınız detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Ada Nedir?

Söz konusu gayrimenkuller olduğunda sıklıkla kullanılan ada parsel sözcüklerinin ne anlama geldiği kimi zaman oldukça önem arz edebilmektedir. Zira imar planında bulunan ada parsel bilgileri gayrimenkulün yerini belirten resmi kayıtlar olduğu için imar sorgulama, ada parsel sorgulama gibi taşınmaz hakkındaki tüm bilgileri içeren resmi bir döküm elde etmenin tek yolu doğru ada parsel numaralarına sahip olmaktır.

Ada, yol; cadde, sokak, deniz, göl, orman, akarsu gibi doğal engeller veya sonradan inşa edilmiş bulunan yapay sınırlarla çevrili olan parseller topluluğuna verilen isimdir. Öyleyse buradan hareketle parselin ne olduğu sorusunun da cevabı önem kazanmaktadır.

Parsel Nedir?

İmar hukuku anlamında parsel, İmar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca sınırları belirlenerek ayrılan arazi parçalarına verilen isimdir. Dolayısıyla, parselasyon işlemleri imar planlarına göre yapılır. Bir parselin bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişi sahibinin olması mümkündür.

Pafta Nedir?

Pafta sözcüğü ise yine imar, tapu ve kadastro bağlamlarında oldukça sık karşılaşılan bir kavram olup esasen bir harita, model veya planı meydana getiren parçalardan her birini ifade eder. Bir başka deyişle, ilgili gayrimenkulü gösteren haritaların hazırlandığı ölçek büyüklüğüne göre bu haritayı, plan ya da modeli oluşturan her bir parçaya pafta denmektedir.

Parsel Sorgulama Nedir?

Parsel sorgulama, belirli bir taşınmazın yer ve tapu bilgilerinin tespiti için fiziki şekilde ilgili Tapu Dairesinden veya dijital olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ait parsel sorgu ekranından gerçekleştirilen parsel sorgu işlemidir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün vatandaşlara sağladığı dijital sorgu imkanı sayesinde artık internet tarayıcılarına bağlanan herhangi bir elektronik cihaz üzerinden veya mobil uygulamaya (ilgili uygulamaya Google Play ve App Store mağazalarından ulaşabilirsiniz) giriş yaparak ilgili gayrimenkulün bulunduğu parselin sorgusunu yapmak mümkün hale gelmiştir.