Parabasan tarihi köy

Çanakkale'de sadece 50 hanenin yaşadığı 800 yıllık Adatepe Köyü'ne her yıl 200 bin turist gidiyor. İlk günkü gibi korunan taş evlerde yaşayan köy halkı, ziyaretçilerden geçimini sağlıyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Adatepe Köyü, Doğu Romalı askerler tarafından 800 yıl önce kuruldu. Yıllarca Rumların yaşadığı köye mübâdeleden sonra Türk aileler yerleşti. Köydeki evlerin hepsi taş evlerden oluşurken, köy Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Havası ve doğası ziyaretçileri köye hayran bırakıyor. Buraya gelen ziyaretçiler köyün sokaklarında saatlerce vakit geçiriyor.

DENİZİ DENETLEMEK İÇİN KURULMUŞ

Şöhreti şehir sınırlarını aşan Adatepe Köyü'nün ziyaretçileri her yıl artarak devam ediyor. Adatepe sakini İsmail Ballı, “Doğu Romalıların denizi denetlemek için kurdukları bir köy. Burasının milattan önce kurulduğu düşünülüyor. İlk zamanlarda askerler yalnız kalıyormuş, sonra ailelerini getirmişler. Köye Selçuklular zamanında Müslümanlar da geliyor. Burayı geçen yıl 200 bin turist ziyaret etti” dedi.

‘Köyümüze gelenler taş evlerine hayran kalıyor’ diyen Adatepe Köyü sakinleri ‘Oksijeni çok ve temiz köyümüzde 800 yıllık taş evler var. Evlerimizin hepsi orjinalliğini koruyor. Türkiye'nin her yerinden çok sayıda turist köyümüze geliyor. Köyümüz 50 hane. 3 yıl önce 1 milyon 500 bin liraya ev satıldı” diyor.