Panik yok, turizmde iyi bir yıl geçireceğiz

2022 sezonuna çok iyi başlayan Antalyalı turizmcilerin gözü kulağı Rusya ve Ukrayna'da... Savaşın bir an önce bitmesini dileyen turizmciler, sektöre çağrı yaptı: Panik yapmayalım, kimse fiyat düşürmesin, iyi bir yıl olacak.

Turizm kenti Antalya'da, şehre çok sayıda turistin geldiği Rusya ve Ukrayna'daki gelişmeler yakından izleniyor. 'Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'yla tatilcilerin tercih ettiği destinasyonlar arasında yer alan Antalya, 2022 sezonuna artan turist sayısıyla başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre, 1 Ocak-28 Şubat döneminde kente havayoluyla gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 194 artışla 288 bin 990'a yükseldi. Şubatta havayoluyla gelenlerin sayısı, 2021'in aynı ayına göre yüzde 211 artışla 150 bin 386 oldu. Yılın ilk iki ayını yüksek turist sayısıyla geçiren Antalya'da sektör temsilcileri mart ayını ise Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeleri takip ederek karşıladı.

YENİ PAZAR ARAYIŞI

Vali Ersin Yazıcı, salgında sıkı tedbirlerle sağlıklı ve güvenli turizm hizmeti sunulduğunu belirterek, "2022 sezonuna çok iyi başladık. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ne getireceğini henüz bilemiyoruz. Bu yıl, en iyi yılımız 2019'dan daha fazla turist ağırlayacağımızı tahmin ediyorduk" dedi. Yeni pazar arayışlarının da sürdüğüne işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti: "Sağlık, spor turizmi gibi çeşitli destinasyonlarla turizmi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Maraton, bisiklet, golf gibi farklı aktivitelerle kentimizi öne çıkarıyoruz. Sporla turizmi birleştiren bir konseptte çalışmalar yapıyoruz."

BEDAVA SATMAYALIM

Granada Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Osman Üçdan da, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle panik yapmamak gerektiğini ifade etti. Hizmet kalitesi göz önünde bulundurulduğunda herkesin Antalya'ya tatile gelmek isteyeceğinin altını çizen Üçdan, "Kimse fiyatını düşürmesin, dimdik dursun. Gerekirse yüzde 50 dolalım ama bedava oda satmayalım. Amacımız bu. Yıllardır bu işin duayeni olarak söylüyorum, turizmde iyi bir yıl olacak, hatta bu yıl turizmde patlama olacak" dedi.

TATİL YAPACAKLARSA ANTALYA'YI SEÇERLER

Dünya standartlarında hizmet üreterek turizme kaktı sağladıklarını vurgulayan Vali Yazıcı, turizmi çeşitlendirme noktasındaki çalışmaların artarak devam edeceğini, özellikle sağlık turizminde önemli gelişmeler olduğunu sözlerine ekledi. Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz ise, savaş psikolojisinden kurtulmak gerektiğini belirterek, "Savaşın belirsizliği, elbette sezonu etkiler. Görüşmeler bir an önce sonuçlanmalı çünkü barış varsa turizm var. Savaş, koronavirüs kadar tehlikeli. Rusya ve Ukrayna iki önemli pazarımızdı. Rusya ve Ukrayna'dan tatile gelirlerse yine Antalya'yı tercih ederler, başka destinasyonlara gitmezler" dedi.

İSTANBUL'A GELEN TURİST % 136 ARTTI

İstanbul, yılın ilk ayında 791 bin 578 yabancı turisti ağırlarken geçen yılın aynı dönemine göre turist sayısı yüzde 136 arttı. Ocakta İstanbul'a gelen yabancılar arasında Ruslar 86 bin 977 kişiyle ilk sırada yer aldı. Rusya'yı sırasıyla 67 bin 955 ile İran, 59 bin 731 ile Almanya, 27 bin 36 ile Fransa, 26 bin 72 ile İngiltere, 23 bin 978 ile Hollanda izledi. İstanbul'a gelen toplam ziyaretçinin yüzde 10.99'unu Ruslar oluşturdu. Ocak ayında İstanbul'a 190 ülkeden turist geldi.