Pandemi hastaneleri boşaldı

Pandemi ilanıyla 45 günde inşa edilen Prof. Dr. Murat Dilmener ve Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi, vakaların düşmesiyle ‘normalleşme' sürecine girdi.

Salgın döneminde şimdiye kadar 1 milyonun üzerinde ayaktan, 8-9 bini yoğun bakım olmak üzere 50 binin üzerinde Kovid hastasını tedavi eden acil durum hastanelerinde 'pandemi teyakkuzu' sona eriyor. Kovid'den yatan hasta sayısının neredeyse 50'nin altına indiği iki merkezde, Kovid dışı polikliniklerin yanı sıra ameliyathaneler de aktif hale getirildi. İki büyük pandemi hastanesi, olası bir acil ya da afet durumunda ise birkaç saat içinde yeniden 'Acil durum hastanesi' olarak hizmet vermeye dönebilecek şekilde organize edildi. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş "17 binden fazla hastayı yatırarak tedavi etmişiz. Yine yoğun bakımlarda da 3 bin 800-4 bin civarı hasta tedavi edilmiş. Bugün ise 40-45 civarında Kovid hastamız servislerde, 10-15 hastamız da yoğun bakımda" dedi.

ACİL DURUMA GEÇEBİLECEK

Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu ise "Günde 800 kişi polikliniklerimize başvuruyor. Belki yakın gelecekte, bu iki pandemi hastanesi tam normale geçtikten sonra yeni bir sağlık turizm merkezi olacak" dedi.

SGK, KOVİDLİ İÇİN EK ÜCRET ÖDEMEYECEK

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişikliğe gidildi. 2 yıl önce Kovid vakaları "acil hal" kapsamına alınarak özel hastanelerdeki tedaviler SGK tarafından karşılıyordu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre SGK, artık 'pandemi bakım hizmeti' ödemesini yapmayacak. SGK, Kovid'li hastalara günlük yatak ücreti olarak 600 lira ödeme yapıyordu. Bu ücret normal bir hastanın ödediği miktarın yaklaşık 10 katına denk geliyordu. Yoğun bakımlarda ise bu rakam 3 bin liraya kadar çıkıyordu.