Bugün Ramazan ayının 3. günündeyiz. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar, oruç tutarken dikkat edilecek durumları araştırıyor. Peki, Oruçluyken duş alınır mı? Ramazanda oruç tutarken banyo yapılır mı? İşte merak edilenler...
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25).
Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220).
Bu nedenle oruçluyken duş alacak olan kişilerin su yutmamaya büyük önem vermesi gerekiyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemeyen kişilerinse duşlarını iftar sonrasında sahura kadar almaları daha uygun olur. Duş almanın gerektiği durumlarda ise su yutmamaya özen göstermek gerekiyor.
ORUCU BOZAN ŞEYLER LİSTESİ
Bilerek yemek içmek orucu bozar. Unutarak yemek yiyen biri hatırladığı an ağzındaki yiyecekleri çıkarıp ağzını çalkalayarak oruca devam edebilir.
Kan almak ve iğne yaptırmak orucu bozar. Mecburi halde böyle bir durum gerçekleşirse oruç kaza edilmelidir. Ancak oruçlu kişi kan verebilir.
Cinsel ilişki kapsamına giren durumlar da orucu bozar. Cinsel ilişkiye girmeden uyku hali dışında bilerek boşalmak da orucu bozan durumlar içerisinde yer alır.
Herhangi bir dumanı bilerek içine çekmek de oruç kazası ve kefaret gerektirir. Dolayısıyla sigara ve nargile de orucu bozar. Duman istemeden genize kaçarsa oruç bozulmaz.