Ordu, Rize, Sakarya'da bayram namazı vakti için gözler Diyanet İşleri Başkanlığı'na çevrilmişti. Merakla beklenen 2022 Ramazan Bayramı namaz vakitleri Diyanet tarafından paylaşıldı. 2 Mayıs Pazartesi sabahı camiye gidecek vatandaşların araştırdığı "Ordu, Rize, Sakarya'da bayram namazı saat kaçta kılınacak?" sorusunun yanıtı haberimizde.
BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
Ordu'da Ramazan Bayramı namazı 2 Mayıs Pazartesi günü saat 05:58'de kılınacak.
Rize'de Ramazan Bayramı namazı 2 Mayıs Pazartesi günü saat 05:48'de kılınacak.
Sakarya'da Ramazan Bayramı namazı 2 Mayıs Pazartesi günü saat 06:29'da kılınacak.
Ordu, Rize, Sakarya'da ki tüm camilerde kılınan bayram namazın ardından bayramlaşma töreni gerçekleştirilecek.
BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" veya aynı şekilde "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.
BAYRAM NAMAZININ ÖNEMİ
Bayram sabahları, Müslüman erkekler camilerin yollarını tutar. Bayram namazı kılınır ardından cemaat hep birlikte bayramlaşır.
Hem Ramazan Bayramında hem de Kurban Bayramının sabahında, Müslüman erkekler cemaatle birlikte namaz kılar. Topluca kılınan bayram namazı, Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliği geliştirir.
BAYRAM NEDİR?
Bayramın kelime anlamı; sevinç ve ortak bir olguyu beraber kutlamaktır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramının birinci gününde sabah saatlerinde cemaatle bayram namazı kılınır.
Bayram namazı sayesinde, birçok Müslüman bir araya gelir. Namazın ardından cami bahçesinde cemaat bayramlaşır. Böylelikle toplum arasında birlik ve beraberlik olgusu güçlenir.
BAYRAM NAMAZI KADINLARA FARZ MIDIR?
Cuma namazı gibi bayram namazı da kadınlara farz değildir. Cuma namazı farz olan kişilere, bayram namazı kılmak vaciptir.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?
Bayram namazı, iki rekattır ve cemaatle kılınır. Bayram namazında ezan okumak yoktur. Bayram namazında ikamet getirilmez. Bayram hutbesi ise sünnettir. Hutbe namazdan sonra okunur.
Bayram namazının diğer namazlara göre farklı vardır. Bayram namazının birinci rek'atında üç, ikinci rek'atında da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Buna "Zevaid" tekbirleri denir.
Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) şöyle buyurdu; "Allahü teala bayram sabahı meleklere emreder. Onlar da yeryüzüne inip sokak ağızlarında, yol başlarında dururlar. İnsan ve cinden başka bütün yaratıkların işitecekleri bir sesle şöyle seslenirler: 'Ey Muhammed ümmeti! Azı kabul edip büyük karşılıklar ihsan eden ve büyük günahları bağışlayan Rabbinize çıkınız' derler. Onlar da cami ve mescidlere çıkarlar. Namazlarını kılıp dualarını ettiklerinde Allahü teala onların her işini görür, görülmedik bir işleri kalmaz. Bütün günahlarını affeder. Bu halde onlar mağfiret olunmuş olarak dönerler." (Gunye)