Öne çıkan ilk tarih belli oldu! EYT için gereken adımlar atılıyor! 48-59 yaş arasına maaş bağlanacak!

EYT için gereken adımlar atılıyor. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son dakika gelişmeleri merakla takip ediliyor. Konunun çözümü için yol haritası çizilirken çeşitli formüller masaya geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada EYT hakkındaki son gelişmeyi vatandaşlarla paylaşmıştı. Uzmanlar ise emeklilikte yaşa takılanlar konusunun 5 ya da 6 aşamada çözüme kavuşturulması bekliyor.

Yılın ortasına geldiğimiz şu günlerde 3600 ek gösterge çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri büyük bir merakla takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yeni formüller masaya gelmeye devam ediyor. Yıl ve prim şartlarını tamamlayıp yaşı bekleyen milyonlarca kişi EYT'nin hangi formüllerle çözüleceğini merakla bekliyor. Öte yandan AK Parti'nin Kızılcahamam kampında masaya gelecek konular arasında emeklilikte yaşa takılanlar olduğu da ifade ediliyor.

MASAYA GELECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamasında "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya hepsi önümüzde." dedi.

AYRI FORMÜLLER ÖNE ÇIKIYOR

EYT için son olarak kadınlarda 7.200, erkeklerde ise 9.000 gün formülü öne çıktı. 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emeklilik için yaş şartı dışında kadın ise 20, erkek ise 25 yılı, işe giriş tarihine göre de 5000 ile 5975 gün primi tamamlaması gerekiyor.

EYT düzenlemesi ile prim ve yıl şartlarını tamamlayan kişilere emeklilik yolunun açılması beklentisi bulunuyor. Gündeme gelen bir formüle göre de erkeklerin 25 yıllık (9.000 gün), kadınların da 20 yıllık (7.200 gün) prim gününü tamamlamaları halinde emekli edilmeleri söz konusu olabilecek.

ÇEŞİTLİ ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ GÖRÜŞÜLECEK

5 formül öne çıkıyor. Emekli aylığının belli bir miktarının kesilerek daha erken emekli olma imkânı sağlayan kısmi erken yaşlılık emekliliği, kesintili erken emeklilik, süre tamamlanması, bazı meslek grupları için yıpranma seçeneği de masada bulunuyor. Bazı Avrupa ülkelerinde benzeri modellerle daha az aylıkla erken emekli olunabiliyor.

ÇALIŞMALAR TEMMUZ SONRASINDA HIZ KAZANACAK

EYT konusunda öncelikli olarak kapsamın belirlenmesi ve bu farklı yapıdaki sigortalıların bu kapsam içerisinde olup olmadığının netleşmesi gerekiyor. Birçok formül masaya geldi. Bununla beraber EYT çalışmasının 2022 yılı içerisinde bitirilmesi beklenirken, özellikle Temmuz ayı sonrası bu çalışmaların hız kazanması bekleniyor.