Omikron hızlı bulaşıyor, aşılarınızı tamamlayın

Dünyada yayılan Omikron varyantı için uyaran uzmanlar, virüsün yapısındaki 32 mutasyon nedeniyle hızlı bulaştığını belirtti. Aşılama takviminin tamamlanması gerektiğini belirten uzmanlar 3. doz çağrısı yaptı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: "Omikron varyantı daha kolay vücuda giriyor, hızlı bulaşıyor. Üniversite öğrencilerinin çok fazla olduğu yerde, Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinin yakınında aşırı kalabalık bir mekanda yani sosyalleşmenin çok olduğu yerde birden bire patlayıcı şekilde artıyor. Yapılması gereken; aşıların tamamlanması maske, mesafe ve hijyen."

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Gürcan: "Aşı karşıtları bir an önce aşılarını olmalı, ilk dozlarını olan ve hatırlatma dozlarını olmayanlar sorumlu şekilde davranmalı. Aşı karşıtlığının bilimsel bir dayanağı yok. Bütün veriler aşının faydalarını açıkça gösteriyor. Aşılar hastaneye ve yoğun bakıma yatışları büyük oranda düşürüyor. Ölüm oranlarını da azaltıyor."

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: "Aşı adaletsizliği ve aşıya ulaşamamanın etkili olduğu Güney Afrika gibi ülkelerde yeni varyantların çıkması tesadüf değil. Aşılanma ne kadar yüksek olursa kendi içimizde varyant çıkma potansiyeli o kadar düşer. Yüzde 95'i aşılanmamış ülkelerde bu varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle Afrika aşılanmadan pandeminin biteceğini düşünmek hayal."