Okyanuslar virüs kaynıyor

Bilim insanları, dünyadaki okyanuslarda 5 bin 500'den fazla yeni RNA virüsü tespit etti. RNA virüsleri insanlarda soğuk algınlığından Kovid-19'a kadar çok sayıda hastalığa neden oluyor.

Dünyanın dört bir yanından on binlerce su örneğini analiz eden ABD'li bilim insanları, RNA virüslerinin veya genetik materyalleri olarak RNA kullanan virüsler tespit etti. Ohio Eyalet Üniversitesi'nde mikrobiyoloji profesörü olan çalışmanın baş yazarı Matthew Sullivan, "Çok fazla yeni çeşitlilik var ve okyanusların her yerinde yeni bir filum olan Taraviriicota bulundu, bu da ekolojik olarak önemli olduklarını gösteriyor" dedi. RNA virüsleri insanlarda neden oldukları soğuk algınlığından Kovid-19'a kadar uzanan hastalıklarla tanınırken, ayrıca insanlar için önemli olan bitki ve hayvanları da enfekte ediyor.

44 BİN GENE İNCELEME

4 yıllık çalışmanın bulgularında, 44 binden fazla gen incelediklerini belirten Sullivan, "Toplam 5 bin 504 yeni deniz RNA virüsü belirledik ve bilinen RNA virüsü filumlarının sayısının 10 olduğunu gördük" dedi.

BATIK UÇAK 'HAYALET AĞ'DAN KURTARILDI

Aydın'da bir havayolu şirketinde 36 yıl hizmet veren Airbus A300 kargo uçağı, 2016'da Kuşadası açıklarında batırıldı. 54 metre uzunluğunda, 44 metre kanat genişliğinde ve 47 ton ağırlığındaki uçak, Türkiye'de dalış turizminin önemli noktaları arasında yer alıyor. Uçağı kaplayan hayalet ağlar, dalış sezonu öncesi gönüllü dalgıçlar taragından temizlendi. Dalış eğitmeni Tağmaç Saraçoğlu, uçağın çevresinde yasak olmasına rağmen balık avı yapıldığını belirtti.