2022 Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman çıkacak, içeriği nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu ile neler değişecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjde ile birlikte gündeme gelen Öğretmenlik Meslek Kanunu bugün TBMM'de görüşüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, önemli mesafeler alındığını belirtti.

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi TBMM'de gündeme geldi. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Peki Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman çıkacak, içeriği nedir?

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, "Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlerimizin görevlerini icra ederken ihtiyaç duyacakları alanlarda gelişmelerini temin etmek ve gelişmelerini desteklemek amacıyla hazırlanmıştır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde konuşan İşler, Türk toplumunun milli hasletlerini öğretmenlere yüklediğini, öğretmene saygıyı ön planda tuttuğunu vurguladı.

Bu nedenle devlet büyüklerine öğretmenlik unvanının verildiğine dikkati çeken İşler, "Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlerimizin görevlerini icra ederken ihtiyaç duyacakları alanlarda gelişmelerini temin etmek ve gelişmelerini desteklemek amacıyla hazırlanmıştır. Öğretmenlerin gelişimlerinin sağlanması ve desteklenmesi bu kanunun temel amacıdır." diye konuştu.

İşler, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlerin gelişimi konusunda geliştirdiği imkanların etkili şekilde kullanıldığını, son beş ayda 700 bine yakın öğretmene hizmet içi eğitim verildiğini ve eğitimin farklı sahalarında önemli mesafeler alındığını açıkladı.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Öğretmenliğin kariyer mesleği haline getirilmesini öngören, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi' görüşmeleri yaklaşık 14 saat sürdü. Teklif yasalaştıktan sonra 2023 yılında yürürlüğe girecek.

TBMM Genel Kurulunda bugün, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlanması öngörülüyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇERİĞİ NE?

Düzenlemeyle öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Öğretmen Meslek Kanunu, 750 bini kadrolu, 110 bini sözleşmeli, 100 binden fazlası okul yöneticisi olmak üzere 1 milyona yakın öğretmeni kapsıyor.

Ayrıca öğretmenlik kariyer meslek olarak tanımlanıyor. Böylece gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumluluklarının netleştirilmesi hedefleniyor.

Öğretmenlikte 'Adaylık Kaldırma Sınavı'nın kaldırılması öngörülüyor. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanarak, adaylara destek olunması amaçlanıyor. Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getiriliyor. Bu unvan için eğitimlerini tamamlayan ve sonunda yapılacak sınavdan başarıyla geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek.

Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacaklar hem de maaşlarında bin TL artış olacak. Uzman öğretmen unvanı alanlar arasında yüksek lisans yapmış olanlar ise sınavdan muaf tutulacak. 10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak ve yine ilave bir derece almaları sağlanacak. Aynı zamanda kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin TL ilave edilecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak.

Ayrıca lisansüstü eğitim için önemli teşviklerin sağlanması amaçlanıyor. Uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600'e çıkarılıyor. Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor. Mesleki gelişim programlarında, yeni atanan ya da deneyimi 5 yılın altında olanlara öncelik veren uygulama hayata geçirilecek. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımı ortadan kalkacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak