Bu SSK'lılar EYT'ye bile takılmıyor! O kişilere 2-4-6-8 yıl erken emekli olma hakkı doğuyor! SGK şartları açıkladı

SSK'lılar EYT takılmadan kolayca emekli olabiliyor. Milyonların heyecanla beklediği EYT gelişmesi gündemdeki yerini uzun süredir korumaya devam ediyordu. Yeni gelişmeler merak edilirken SSK'lı vatandaşların bazı yönlerden ayrıcalıkları oluyor. Askerlik ve doğum borçlanması olan kişiler erken emeklilik hakkına sahip olabiliyor. Elbette bu erken emeklilik fırsatının bazı şartları bulunuyor. Şartlar SGK tarafından tek tek açıklandı.

Milyonları ilgilendiren gelişme duyuruldu. Belirli şartları taşıyan o kişilere 2-4-6-8 yıl erken emekli olma hakkı doğuyor! Nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler araştırmalara şimdiden başladı. Askerlik ve doğum borçlanmasıyla EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen kişiler SGK tarafından belirtilen şartları taşımak zorunda.

BU SSK'LILAR EYT'YE BİLE TAKILMIYOR!

Askerlik ve doğum borçlanması ile EYT'den yararlanmak isteyen binlerce kişi araştırmalara başladı.

Emekli olmanın hayalini kuran ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için doğum ve askerlik borçlanması büyük fayda sağlıyor. Fakat yeni yılda bu imkanlarda artış gözlemlenecek.

ASKERLİK HİZMETİ EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKİYOR

Askerlik vazifesini yerine getiren milyonlarca kişi askerlik borçlanması sayesinde erken emekli olabiliyor. Örneğin prim sigorta süresi ve yaş şartını bir erkek çalışan bu yolla daha erken tarihte emeklilik hakkına kavuşuyor.

Ayrıca sigortalı çalışmadan önce askerliğini yapanlar prim günü eksik olmasa da borçlanmaya gidiyor. Bu sayede de daha erken tarihte emekli olabiliyor.

KADINLARA 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK

Doğum yapan kadınlara 2 yıldan 6 yıla kadar erken emeklilik hakkı tanınıyor. Doğumdan sonra çocuklarının bakımını üstlenen anneler iş hayatından uzak kaldığı için doğum borçlanmasına giderek maaşına erken kavuşuyor.

Bütün kadın çalışanlar her bir çocuk için en az 2 yıl kazanıyor. SSK Bağ-Kur fark etmeksizin tüm kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI ŞARTLARI

Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.

Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.

Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.

Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye'deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI

Kadının en azından 1 gün SGK'lı olarak çalışmış olması,

İşinden ayrılmasının ardından doğum yapmış olması,

Çocuğunun sağ doğması ve yaşamaya devam etmesi,

Doğum sonrasında 2 sene boyunca çalışmamış veya kısmi bile olsa primlerini ödememiş olmasıdır.