İslamın beş şartından birisi olan oruç tutmak Ramazan ayında yerine getirilmesi farz olan bir ibadettir. Sahura kalkan ve yemeğini yiyen kişiler suyunu içtikten sonra niyetini eder ve akşam ezanına kadar oruçlu sayılır. Niyet etmeyi unutan kişiler "Niyet etmeden oruç tutulur mu?" sorusu ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor.
Konuyla ilgili din hocalarının yaptığı açıklamalara göre; oruç tutmaya kalben niyet etmek yeterli olsa da niyeti dil ile ifade etmek gerekmektedir. Oruç için sahura kalkılması da bir nevi niyet sayılmaktadır. Ramazan orucu da dâhil olmak üzere belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme gereklidir.
Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kasani, Bedai', II, 85).
Bu oruçlar için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir