Nene Hatun vefatının 67. yılında saygıyla anılıyor

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda gösterdiği kahramanlık sonrasında gönüllerde tahta kuran Nene Hatun, vefatının 67'nci yılında saygı ve minnetle anılıyor.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda 22 yaşında gösterdiği büyük kahramanlık sonrasında gönüllerde tahta kuran ve Türkiye'de ilk '"yılın annesi" unvanını alan Nene Hatun, vefatının 67'nci yılında saygı ve minnetle anılıyor. Dönemin NATO Orduları Başkomutanı Amerikalı General Matthew Ridgway'in dikkatini çeken Nene Hatun, Türk kadınının vatanı için tüm fedakarlığı yapabileceğini göstererek isminin daha fazla tanınmasını sağladı.

Nene Hatun'un kabri, Aziziye Tabyaları'nda bulunuyor.

OSMANLI'DAN CUMHURİYET'E

22 Mayıs 1955'te zatürreeden vefat eden Nene Hatun'un Aziziye Tabyaları'nda bulunan kabri ve heykeli, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, "Osmanlı'nın yıkılması ve Cumhuriyet'in kurulmasına da şahitlik eden Nene Hatun, aslında Osmanlı'dan Cumhuriyet'e miras olmuş. Cumhuriyetin ilk yılları ve 2. Dünya Savaşı sonlarına kadar ki dönemde kadın kahraman sembolü haline gelmiştir. Hak ettiği değer, ömrünün son yıllarında verilmiş bir kahraman" dedi.