Nazar boncuğuna nazar değdi

Dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü'nde bir damla su kalmadı. Doğa harikası göl, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kurudu.

9 BİN YIL ÖNCE OLUŞTU

Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke Gölü, 2000'li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu.

TURİSTLER YÜZÜYORDU

Yağışlar nedeniyle ilkbahar aylarında mikroorganizmalardan kaynaklanan, kırmızı renge boyanan ve neredeyse bir avuç su bulunan gölde şimdi sıcaklığın artıp buharlaşmanın etkisiyle bir damla bile su kalmadı. 26 yıldır TEMA Vakfı'nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan, ''Burada insanlar göle girip yüzerdi. Kuş türleri olurdu. Şimdi eski halinden eser kalmadı” dedi. 

MASMAVİ SUYU VE KUŞ TÜRLERİ VARDI

Karapınar'da oturan ve TEMA Vakfı’nın 26 yıldır gönüllü temsilciliği ile bölgeye gelen turistlere gönüllü rehberlik yapan Musa Ceyhan, masmavi suyunun olduğu ve kuş türlerine ev sahipliği yapan Meke Gölü'nün kurumasının kendisini üzdüğünü söyledi.