Nature'da korkutan araştırma: Korona beyni küçültüyor!

Kovid geçirenlerin beyni küçüldü. Çoğunluğu Kovid-19'u hafif geçiren hastalarda yapılan incelemede beyin boyutunun yüzde 0.2 ile yüzde 2 arasında küçüldüğü tespit edildi. Taramalarda beynin koku ve hafızayla ilgili bölümlerinde gri maddede kayıpların yaşandığı görüldü.

Bilim insanları yüzde 96'sı Kovid-19'u hafif geçiren, yaşları 51-81 arası değişen 401 kişinin beyinlerini hastalıklarından önce ve 4.5 ay sonra manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemiyle görüntüledi. Katılımcılardan sadece 15 Kovid hastasının hastaneye yatma ihtiyacı duyduğu araştırmada, hastalık geçirmeyen 384 kişi de incelendi. Nature'da yayımlanan çalışma sonuçlarına göre enfekte olmuş katılımcılarda genel beyin boyutunun yüzde 0.2 ile yüzde 2 arasında küçüldüğü gözlemlendi. Önemli farklılıklar bulunan taramalarda ayrıca beynin koku ve hafıza ile ilgili bölümlerinde gri maddede kayıpların yaşandığı görüldü. Yakın zamanda Kovid-19 geçirip iyileşenlerin, karmaşık zihinsel görevleri yerine getirmekte daha fazla zorlandıkları belirlendi.

İYİLEŞME GÖRÜLEBİLİYOR

Bilim insanları değişimlerin kalıcı olup olmadığını öngöremezken beynin iyileşebileceğini vurguladı. Araştırmanın başyazarı, Oxford Üniversitesi'nden Prof. Gwenaelle Douaud, beynin plastik gibi olduğunu kaydederek, zamanla enfeksiyonun zararlı etkilerinin hafifleyeceği konusunda şans olduğunu aktardı. Taramalar, Kovid-19 mutasyona uğramadan ve alfa varyantı yaygınken, kokuyla tat kaybı birincil semptom olduğunda gerçekleştirildi. Bu nedenle Kovid-19 virüsünün tüm varyantlarının bu hasara neden olup olmadığı belirsiz.

Yukarıdaki grafik, beynin kokuyla bağlantılı bir bölgesi olan sol parahipokampal girustaki boyut düşüşlerini gösteriyor. Kovid testi pozitif çıkan kişilerde (turuncu çizgi), hastalığa yakalanmayanlara (mavi çizgi) göre daha hızlı düştüğünü ortaya koyuyor.