NATO'dan Almanya çıkışı! Nükleer silahların Avrupa'daki varlığı son bulabilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'daki konuşmasında ABD nükleer silahlarının buradan taşınabileceğini gündeme getirdi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'nın nükleer silahları topraklarından çekmesi halinde ABD nükleer silahlarının Avrupa'nın doğusunda sona erebileceğini, bu durumda daha doğudaki noktalara taşınabileceğini söyledi.

Aksam.com.tr'nin Rusya'nın TSS haber ajansından aktardığına göre, Alman Atlantik Birliği ve Federal Güvenlik Politikası Akademisi tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Stoltenberg, "Ülkesinde nükleer silah olup olmadığına karar vermek Almanya'ya aittir, ancak alternatif, Avrupa'nın diğer ülkelerinde ve Almanya'nın doğusunda da nükleer silahlara sahip olmamızdır" diye konuştu.

Stoltenberg, "Amacımız nükleer silahlardan arınmış bir dünya. Ama başkalarında olduğu sürece, NATO'da da olmalı.'' dedi

15 Mart 1991'de yürürlüğe giren Almanya'yla Nihai Çözüm Antlaşması'nın şartlarına göre, Almanya nükleer, biyolojik ve kimyasal silahların imalatından, mülkiyetinden ve kontrolünden vazgeçti. Ancak Almanya, NATO'nun caydırıcılık stratejisinin bir parçası olarak hâlâ ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapıyor.

Doğrulanmamış raporlara göre, Buchel Hava Üssü'nde 20'ye kadar ABD B61 taktik nükleer bombası mevcut.