NATO: Finlandiya ve İsveç'i kucaklarız

NATO'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Kollarımızı açtık bekliyoruz. Finlandiya ve İsveç NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya hazırlanırken NATO Genel Sekreteri, “Kollarımızı açarak Finlandiya ve İsveç'i karşılayacağız” açıklaması yaptı.

Tarafsızlığıyla bilinen Finlandiya ve İsveç, mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya hazırlanıyor. Finlandiya'nın Iltalehti gazetesi, başbakanlar Sanna Marin ve Magdalena Andersson'ın 16 Mayıs tarihinde bir araya gelip ittifaka üyelik için başvuruyu duyuracağını hafta başında yazdı.

HIZLA SONUÇLANACAK

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki ülkenin ittifaka üyelik başvurusuna ilişkin konuştu. Stoltenberg, "Eğer başvuru yapmaya karar verirlerse, NATO kollarını açarak Finlandiya ve İsveç'i karşılayacak. Finlandiya ve İsveç yakın partnerlerimiz" dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklamasında ayrıca, iki ülkenin muhtemel başvurusunun hızla sonuçlanacağını da ekledi.

NATO Genel Sekreteki İsveç ve Finlandiya'nın üyelik işlemlerinin başvurudan sonra birkaç hafta içinde sonuçlandırılacağını söyledi.

İsveç ve Finlandiya başbakanları NATO üyelik başvurularını birlikte açıklamaya hazırlanıyor.

RUSYA TEHDİT ETMİŞTİ

Rusya, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması halinde Baltık bölgesine nükleer silahlar konuşlandıracağını duyurmuştu. Moskova, daha önceki açıklamalarında da 'teknik askeri' önlemler almaktan söz etmiş ve iki ülkenin NATO üyeliğinin sonuçları olacağını kaydetmişti. Rus ordusu Finlandiya sınırına ve Finlandiya Körfezi'ne füze sistemleri taşımıştı.