NASA da kullanabilecek! Salda Gölü'ne bilim merkezi kuruluyor

Mars'ın Jezero Krateri'ndeki eski göle benzetilen Salda Gölü'nde yapılacak ve NASA'nın da kullanabileceği bilim merkezinin proje aşaması tamamlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Salda Gölü'nde yürütülen "Mikrobiyal Ekoloji ve Biyoçeşitlilik Araştırmaları" ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansın (NASA) çalışmalarında kullanabileceği bilim merkezinin, proje aşaması tamamlandı. Bilim merkezi, Beyaz Adalar karşılama alanına 620 metre mesafede, 3 bin 396 metrekarelik alana kurulacak. NASA'nın Salda çalışmalarına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda'nın dünyanın bildiği özel bir göl olduğunu ifade etti.

BİLİMSEL ALT YAPI OLUŞACAK

Merkezin, devam eden arazi çalışmalarında işlerini kolaylaştıracağını anlatan Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örnekleri depolayacağımız, soğuk zincirleri kurabileceğimiz bir sistemin olması, burada çalışacak herkes için son derece önemli olacak. Bu nedenle sadece NASA ekibiyle değil, bundan sonra burada yapılacak tüm çalışmalarda herkesi kapsayacak bir merkez olmalı. Gençlerimize ulaşacak, bilimsel altyapı meydana getirecek bir ortamın oluşturulması önemli. Merkezin kurulması jeo-turizmi de hareketlendirecek." Salda Gölü'nü Koruma Projesi kontrol mühendisi Alperen Kerküklü ise planlanan bilim merkezi projesini tamamladıklarını söyledi.

Salda Gölü'ne gelenler, yürütülen bilimsel çalışmaları yerinde görebilecek. Sinevizyon odasında, ziyaretçilere gölü koruma çalışmaları anlatılacak.

ÇEVREYE UYGUN TASARIM

En kısa sürede projenin uygulamasına geçileceğini belirten Kerküklü, "Doğallığı bozmadan, tamamen çevreye uygun, yüzde 100 ahşap olacak merkez, hassas olarak nitelendirilen beyaz kumsalın uzağında olacak" dedi. Kerküklü, teknolojik donanımlara sahip bilim merkezinin, tüm akademisyenler tarafından kullanılabileceğini kaydetti.