2022 Ramazan ayı Diyanet TV mukabele saati açıklandı mı? Mukabele nedir, ne zaman, hangi kanallarda okunuyor?

Mukabele 1400 yıldır sürdürülen gelenek olmakla birlikte her ramazan müminlerin yoğun ilgi gösterdiği konular arasında yer alıyor. Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi anlamına gelen Mukabele bu yılda hem camilerde hemde televizyon ekranlarında takip edilebilecek. Söz konusu internet aramalarında ''Mukabele nedir, ne zaman, hangi kanallarda okunuyor? 2022 Ramazan ayı Diyanet TV mukabele saati açıklandı mı?' sorularına yanıt arayanlar için detaylara bu haberimizde yer verdik.

Ramazan aylarında asırlardır yaşatılan mukabele geleneği bu yılda yapılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda Kovid 19 tedbirleri kapsamında sadece televizyon ekranlarında etkinlik düzenlendi. Bu yıl ise hem camilerde hemde televizyon ekranlarında yapılması bekleniyor. Peki Mukabele nedir, ne zaman, hangi kanallarda okunuyor? 2022 Ramazan ayı Diyanet TV mukabele saati açıklandı mı?

2022 Ramazan ayına sayılı saatler kala Diyanet TV'de yer alan programlardan biri de mukabele oldu. Ramazan ayı mukabelesi her gün Ayasofya Kebir Camii'nden yapılıyor. Günde 2 kez olan mukabelede izleyiciler de kendi evlerinde Kur'an'dan takip edebiliyorlar.

DİYANET MUKABELE SAATLERİ

Diyanet TV yayın akışı bilgilerine göre mukabele saatleri her gün 06.00'da ve 15:00'da başlıyor. Sabahki mukabele de öğlenki mukabele de 1 saat sürüyor.

MUKABELE HANGİ KANALLARDA OLACAK?

TRT 1'de her gün saat 05:20'de Kur'an-ı Kerim Hatm-i Şerif'i okunuyor.

Diyanet TV'de ise her gün saat 06:00'da ve saat 15:00'te Mukabele yayınlanıyor.

Kanal 7'de mukabele her gün saat 05:15'te yayınlanıyor.

MUKABELE NEDİR?

Mukabele, bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesidir. Mukabele anlamca karşılıklı verme, karşılıklı okuma anlamına gelir.

TV'DEN MUKABELE OLUR MU?

Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim dinleme sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.

MUKABELE NASIL OKUNUR?

Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesi anlamına gelen mukabele okumanın adabı sırasıyla şu şekilde olmalı: Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek. Kur'an'ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak. Kıbleye yönelmek. Allah Teala'nın: "Kur'an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah'a sığın" ayeti (Nahl, 98) mucebince Kur'an okumaya başlarken euzü çekmek. Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmele çekmek. Okunan Kur'an ayetlerini huşu ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek. Sesi güzelleştirmek ve Kur'an'ı tane tane okumak. Aceleci davranmamak. Med kaidelerine uymak.