Motto Ne Demek? Motto Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Motto nedir? Motto kelimesinin anlamı hakkında tüm detaylar ve nasıl motto belirlenebileceği öğrenmek için hemen tıklayın.

Son yıllarda sık duyduğumuz ve Latince kökenli olup dilimize yerleşen kelimelerden biri de mottodur. Anlamını bilerek ya da bilmeyerek kullanılan motto kelimesi ne demek? Motto yerine kullanılabilecek başka bir kelime olup olmadığı da araştırılıyor. Motto kelimesinin anlamını araştıran pek çok kişi arama motorlarında kelime ilgili bilgiler edinmeye çalışıyor. Motto kelimesinin anlamı araştırılırken bazı kalıplarla da karşılaşılıyor. Hayat mottosu ve günün mottosu gibi kalıplar da merakla inceleniyor. Peki, TDK'ye göre Motto kelimesi ne anlama gelir? Tüm merak edilenleri inceledik.

Türkçe kelimeler kadar birçok yabancı kelimede günlük konuşmalarımız içinde yerini alıyor. Pek çok insanın günlük konuşma dilinde Türkçe kelimeler kadar farklı dillerden kelimelere de rastlayabiliriz Bunlardan biri de motto kelimesidir. Bu kelimenin anlamını bilmeyen kişiler tarafından doğru şekilde kullanabilmek için araştırılan motto ne anlama geliyor? İnceleyelim.

MOTTO KELİME ANLAMI NEDİR?

Latince kökenli motto kelimesi "söz, lakırdı" anlamına gelir. İlk olarak motto şeklini alarak İtalyan diline, ondan sonra da mevcut halini koruyarak İngiliz diline geçmiştir. Motto Antik Roma'da yalan, boş söz ve palavra anlamına gelirken, günümüzde farklı anlamlarda kullanıma geçmiştir. Latincede ''muttum'' olarak yazılan kelime Avrupa dillerinde ''mutto'' ve ''motto'' şeklinde yerini almıştır.

İngilizcede düstur, slogan olarak anlam bulan motto kelimesi dilimize de İngilizce kullanımı ile dahil edilmiştir. Belli bir düşünce biçimine sahip olmamız bir mottomuz olduğu anlamına gelir. Bir hayat görüşüne sahip olmak ya da kendimize ait düşünce biçimimizin olması bizim yaşama karşı olan mottomuzu gösterir. Başka bir ifade ile hayat felsefemiz bizim hayata karşı mottomuz olarak da açıklanabilir.

TDK'YE GÖRE MOTTO KELİMESİNİN SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Motto, Türk Dil Kurumu sözlüğünde de "Düstur, özdeyiş, slogan" olarak anlam bulmuştur. Motto kelimesi İngilizce dilinden dilimize geçen sözcüklerden biri olup Türkçe cümleler içinde de İngilizce anlamı ile kullanılıyor.

MOTTO YERİNE KULLANILABİLECEK KELİMELER NELERDİR?

Bir kelimenin yerine kullanılabilecek kelimeler o kelimenin eş anlamlılarıdır. Motto yerine kullanılabilecek eş anlamlı sözcükler de bulunur. Bunlar; aforizma, özdeyiş, slogan, vecize kelimeleri olarak sıralanabilir. Örnek olarak incelediğimizde "günün aforizması", "günün özdeyişi" olarak kullanılan kalıplar karşımıza çıkar.

HAYAT MOTTOSU NE ANLAMA GELİR?

Hayat mottosu ya da başka bir ifade ile hayat felsefesi, hayatı anlama ve yaşama biçimi olarak açıklanabilir. Herkesin kendine göre bir hayat felsefesi vardır. Yani kendine ait bir hayat mottosu vardır. Çünkü herkes hayatı farklı şekilde algılar ve hayattan keyif alma isteği farklıdır. Örnek: "Anı yaşamak gerekir.", "İyilik her şeyden önce gelir.", "Doğaya uygun ve uyumlu yaşamak gerekir." gibi farklı hayat felsefeleri veya mottolar seçilebilir.

GÜNÜN MOTTOSU NE ANLAMA GELİR?

Sosyal medyanın yaşamlarımızda büyük bir yer kaplamasıyla birlikte karşılaştığımız birçok farklı slogan ve yönlendirici fikirler bulunuyor. İnternette yer alan pek çok site ve sosyal medya platformlarında pek çok sayfa, günün mottosu başlığı atıyor. Bu başlıklarda her güne bir özlü söz, motivasyon mesajı, aforizma veya slogan paylaşımları yapılıyor. Bu paylaşımlar takipçilerinin yaşama bakış açılarına yön vermek üzere planlanıyor. İnsanların yaşamlarına dokunmak ve düşündürmek maksadıyla günlük olarak paylaşılan fikir ve önerilere günün mottosu adı veriliyor.

MOTTO NASIL BELİRLENİR?

Bazı sözcüklerinin ne olduğunu bilmek ne anlama geldiğini anlamak kullanmak için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda sözcüğü biraz daha anlamaya yönelik ifadeler kullanmak gerekebilir. Motto kişinin yaşamı daha güzel, daha anlamlı, daha dolu dolu yaşaması için kendisine çıkarttığı anlam olarak da ifade edilebilir. Aslında bu kavramı kişinin yaşama bakış açısı, duruşu olarak gözüken bir slogan olarak da ifade etmek mümkündür. Her insanın mottosu, kendine özgü bakış açısına, hayat görüşüne, hayatı anlamlandırma biçimine göre belirlenir.

Motto özünde bilgelik barındırır. Kişinin kendi gerçekliğinde ve içsel yolculuğunda anlam kazanır.