Mısır'la karşılıklı yatırım mutabakatı

Mısır'la karşılıklı yatırım mutabakatı. Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı El Araby, TOBB'u ziyaret etti, karşılıklı yatırımda mutabık kalındı

Mısır Ticaret Odaları Federasyonu (FEDCOC) Başkanı İbrahim El Araby ve beraberindeki heyet Türk işadamlarıyla Ankara'da buluştu. TOBB İkiz Kuleler'deki toplantıda karşılıklı yatırımların geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı. Toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mısır'daki yatırımlara hiç ara vermediklerini ve ikili ilişkilerin kapsamını genişletmek istediklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, geçen yılın eylül ayında Kahire'ye ziyaret gerçekleştirdiklerini, El Araby ve ekibinin kendilerini çok sıcak karşıladığını ve Mısır'dan da bir iş insanı heyetinin Türkiye'yi ziyaret etmesini konuştuklarını anlattı. Ülkeler arasında başlayan diyaloğun her iki ülke iş dünyasını da mutlu ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, sürece katkı sağlamak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

250 MİLYON DOLAR YATIRIM

Hisarcıklıoğlu, her zaman siyaset ile ekonomiyi ayrı tutmaya çalıştıklarının altını çizerek şu değerlendirmede bulundu: "Türk yatırımcılar olarak Mısır'daki yatırımlarımıza hiç ara vermedik. Türk firmalarının Mısır'da 2 milyar doların üzerinde yatırımları var. Sadece 2021 yılı içinde Türk firmaları Mısır'a ilave 250 milyon dolar yatırım yaptı. Değerli kardeşim El Araby'nin şirketi El Arabi Grup başta olmak üzere Türk firmalarıyla ilave yatırım için görüşmeler yapıldığını memnuniyetle takip ediyorum." Rifat Hisarcıklıoğlu, 40'ı büyük ölçekli olmak üzere 200 firmanın Mısır'da üretim yaptığına dikkati çekerek, bunların ilave istihdam sağladığını ve ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

TİCARET % 35 ARTTI

Türk firmalarının ayrıca 75 bin civarında Mısır vatandaşına istihdam sağladığını vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Mısır arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması olduğuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, söz konusu anlaşmanın da katkısıyla Mısır'ın, Türkiye'nin Afrika'daki en büyük ticaret ortağı olduğunu ifade ederek, 2021 yılında ticaret hacminin 6 milyar doları geçtiğini ve 2020'ye göre yüzde 35 arttığını söyledi.

ARAP DÜNYASINA DA BİRLİKTE AÇILABİLİRİZ

FEDCOC Başkanı İbrahim El Araby de, karşılıklı yatırım çağrısında bulunduğu konuşmasında, yeni yatırım fırsatlarının önemine dikkati çekti. Yatırımlar arttıkça işbirliği alanlarının çeşitleneceğini belirten El Araby, "Bu şekilde Arap alemine de birlikte açılabiliriz. Aynı şekilde AB ülkelerine ihracat çalışmalarımızı bu şekilde yürütebiliriz. İşbirliği alanlarına yönelmemiz halinde sıfır gümrükle mal ihraç etme imkanımız doğar" dedi.