Miraç Kandili'nde neden süt dağıtılır ve neden içilir? Miraç Kandili gecesi süt içmenin anlamı nedir?

Miraç gecesi Türkiye'de bir gelenek olarak hala devam eden süt dağıtımı dikkat çeken konular arasında. Her yıl Miraç gecesinde etkinlik düzenlenlenen camilerde ve şehirlerin merkezlerinde halka süt ikramında bulunulur. Peki Miraç Kandili'nde neden süt dağıtılır ve neden içilir, anlamı nedir?

Miraç Kandili'nde süt içmenin sünnet olduğu biliniyor. Miraç gecesi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in yaşadığı mucize olaylar bizlere hediye edildiği gece olması nedeniyle büyük bir önem taşımaktadır. Recep ayının 27. gecesinde idrak edilecek olan Miraç kandilinde süt içmenin anlamı nedir, neden içilir, neden dağıtılır, ne zaman içilir?

SÜT GELENEĞİ NEREDEN GELİYOR?

İslam kaynaklarında Miraç'ta Peygamber Efendimiz'e, birinde süt, birinde şerbet ve diğerinde ise bal bulunan üç bardak takdim edildiği efendimizin de sütü tercih ettiği bildirilmektedir. Konu ile ilgili hadis ve kaynak şöyle: Enes (ra) Malik İbnusa'saa (ra)'dan naklen anlatıyor "Sonra bana bir kapta şerbet, bir kapta süt, bir kapta da bal getirildi. Ben süt aldım. Cebrail aleyhisselam: "Bu (aldığın), fıtrat(a uygun olan)dır, sen ve ümmetin bu fıtrat (yaratılış) üzeresiniz!" dedi." (Hadis No: 1586 Buhari) Miraç Gecesi'nde Sevgili Peygamberimiz'e süt ikram edilmesi vesilesiyle Anadolu'da bugün birçok yörede süt içme ve dağıtma geleneği bulunmaktadır. Sahih hadis kaynaklarında yer alan ve geçmişte ecdadımızın da bir gelenek halinde icra ettiği bu geleneği sürdürme gayretinin sonucu Türkiye'de bu günü süt günü ilan edildi. Bu mübarek günde şubeleri aracılığıyla Anadolu'muzun birçok noktasında milletimize süt ikramında bulundu.

MİRAC GECESİ NE ZAMAN SÜT İCİLİR?

Miraç gecesinde gerçekleşen mucize olaylardan biri olmasının yanı sıra Osmanlı Dönemi'nde de unutulmasın diye Miraç Kandilinde süt içilmesi adet haline getirildi.

Üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde idrak edilecek olan Miraç kandilinde farz olarak 5 rekat namaz kılınacak. Miraç Kandilinde kılınan 5 vakit namazın yanı sıra hu gece süt içilecek ve süte dualar okunacak.

Miraç Kandili'nde süt içmenin anlamı, şu şekilde açıklandığı bilinmektedir: Miraç hadisesinde gerçekleşen olaylardan birisi de Cebrail (a.s)'ın Efendimiz (SAV)'e iki kap içecek verdiği ve Efendimizin de aralarından sütü tercih ettiğidir. Efendimiz (SAV) sütü seçince de "Sen fıtratı tercih ettin / seçtin." dediği buyurulmaktadır.

MİRAÇ KANDİLİ'NDE SÜT İÇMENİN ANLAMI NEDİR?

Miraç Kandili'nde süt içmenin anlamı, şu şekilde açıklanmaktadır:

Miraç hadisesinde vuku bulan olaylardan biri de Hz. Cebrail tarafından Peygamberimize (asm) biri süt, biri şarap olarak iki kap içecek sunulduğu ve Peygamberimiz (s.a.v)'in bunlardan sütü tercih ettiği ve bunun üzerine Cebrail'in "Sen fıtratı tercih ettin / seçtin." dediği belirtilmektedir. (bk. Müslim, İman, 74/259; Beğavî, Hazin, İsra, 17/1. ayetin tefsiri)

Sütün tercih edilmesi ile fıtrat arasındaki ilişki, İslam dininin kolay, rahat huzur veren, insanın fıtratına uygun hükümler ihtiva ettiğine işarettir. Şarap ise kötülüğün anası olduğu için, tercih edilmemiştir. (bk. Nevevî, ilgili hadisin şerhi)

- Hz. Peygamber (asm)'in Mescid-i Aksa'da peygamberlere namaz kıldırdığını ve Hz. Musa'nın kabrinde namaz kıldığını gördüğüne dair rivayetler vardır. (bk. İbn Kesir; Hazin, İsra 17/1. ayetinin tefsiri)

Peygamberimiz (asm)'in bütün peygamberlere imam olarak onlara namaz kıldırması, onun (asm), bütün peygamberlerin şeriatlerinin asıllarına mutlak varis olduğunu ifade ediyor. (bk. Nursi, Sözler, s. 525)

Miraç Kandili süte okunacak dualar neler? Miraç gecesi Peygamberimiz'in süte okuduğu dualar var mı?