Mehmet Akif Ersoy ölüm yıl dönümünde yad ediliyor. Kurtuluş Savaşı sonrasında TBMM tarafından talep edilen İstiklal Marşı'nı hiçbir menfaat kabul etmeden yazmış ve Türk Milletine bağışlamıştır. Peki, Mehmet Akif Ersoy ne zaman öldü? Mehmet Akif Ersoy şiirleri ve sözleri neler?
Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy 20 Aralık 1873 tarihinde doğmuş ve 27 Aralık 1936 tarihinde vefat etmiştir.
Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "Vatan Şairi" ve "Millî Şair" unvanları ile anılır. İstiklâl Marşı'nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebilü'r-Reşad) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de yer almıştır.
Mehmet Âkif, şiir yazmaya Baytar Mektebinde öğrenci olduğu yıllarda başladı. Yayımlanan ilk şiiri Kur'an'a Hitap başlığını taşır. 1908'den itibaren aruz ölçüsü kullanarak manzum hikâyeler yazdı. Hikâyelerinde halkın dert ve sıkıntılarını anlattı. Balkan Savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazmaya başladı. İlk büyük destanı, "Çanakkale Şehitlerine" başlıklı şiiridir. İkinci büyük destanı ise Bursa'nın işgali üzerine yazdığı "Bülbül" adlı şiiridir. Üçüncü olarak da "İstiklâl Marşı"nı yazarak İstiklâl Savaşı'nı anlatmıştır.
"Sanat, sanat içindir." görüşüne karşı çıkan Mehmet Âkif, dinî yönü ağırlıkta bir edebiyat tarzı benimsemişti. Edebiyat dili olarak Millî Edebiyat akımına karşı çıktı ve edebiyatta Batılılaşma konusunda Tevfik Fikret ile çatışmıştır.
İstiklâl Marşı
Zulmü Alkışlayamam
Yeis Yok
Ye's
Ya Rab Bu Uğursuz Gecenin Yok Mu Sabahı
Ümidin Her Zaman Haib
Uyan
Tükürün
Tek Hakikat
Tebrik
Şehidler Abidesi İçin
Şark
Süleymaniye Kürsüsünden
Sultan Yalısı
Sırtlan
Safahat İçin
Ressam Haklı
Resim İçin
Pek Hazin Bir Mevlid Gecesi
Ordunun Duası
Olmaz ya... Tabii...
Oğlum, Bu Temenni Neye Benzer, Bana Bak
Nevruz'a
Nerdesin
Necid Çöllerinde
Meyhane
Leyla
Kosova
Kıssadan Hisse
Müslümanlık Nerde
İki Üç Balta Ayırmaz Bizi Mazimizden
Hüsran
Haya Sıyrılmış İnmiş
Haya Öğren
Hasta
Gitme Ey Yolcu
Fatih Kürsüsünde seçmeler
Fatih Camii
Ey Yolcu, Uyan!
Ey Adem Oğlu
Eser
Edirne
İsmi olmayan şiirler 1
İsmi olmayan şiirler 2
İsmi olmayan şiirler 3
İsmi olmayan şiirler 4
İsmi olmayan şiirler 5
İsmi olmayan şiirler 6