Meclis'in açılış hazırlıkları TBMM arşivinde

Ülkeyi düşman işgalinden kurtararak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan milli iradenin tecelligahı Meclis 102 yıl önce açıldı.

Meclis'in açılışına ilişkin az bilinen belgeler, TBMM arşivinde özenle korunuyor. Belgelerde, 102 yıl önce Meclis'in açılış hazırlıkları ile 23 Nisan'ın "milli bayram" sayılması süreci yer alıyor. Belgeler arasında İstanbul'un işgal edilmesi ve Meclis-i Mebusan'ın dağıtılması üzerine Ankara'da olağanüstü yetkilere sahip yeni bir meclis toplanacağı, bu nedenle tüm sancaklarda 15 gün içinde seçimler yapılarak yeni meclis üyelerinin Ankara'ya gelmeleri gerektiği hakkında, Mustafa Kemal Paşa'dan tüm vilayet, sancak ve kolordu komutanlıklarına çekilen telgraf dikkati çekiyor. Büyük Millet Meclisinin Ankara'da 23 Nisan Cuma günü, cuma namazı sonrası Kur'an tilaveti, dualar ve törenlerle açılacağı, bu nedenle aynı tilavet, dua ve törenlerin aynı saat ve aynı şekilde ülkenin her tarafında icra edilmesi gerektiği hakkında Temsil Heyeti Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından yayımlanan beyanname de belgeler arasında.

Büyük Millet Meclisi'nin açılış günü olan 23 Nisan 1920 tarihinde yaptığı ilk toplantının tutanakları.

Ülkenin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için uygulanması gereken yönetim modeli hakkında, Mustafa Kemal Paşa'nın 24 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşma.

TBMM'nin ilk açılış günü olan 23 Nisan'ın 'Milli Bayram' sayılmasına dair 23 Nisan 1921 tarihli kanun.