Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtiler neler? Maymun çiçeği hastalığı nedir, tedavisi var mı?

Maymun çiçeği virüsünün semptomları bazı ülkelerde etkisini göstermeye başladı. Maymun çiçeği hastalığı ateşe, vücut ağrılarına, irin dolu kabarcıklara neden oluyor. Peki Maymun çiçeği hastalığı nedir, tedavisi var mı, nasıl bulaşır, belirtiler neler?

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Uzmanlara göre virüsün yeni bir bulaşma yolu yoluyla toplulukta yayılabileceğine dair endişeler var. İnternet aramalarında araştırılan "Maymun çiçeği hastalığı nedir, tedavisi var mı? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtiler neler?" soruların yanıtları haberimizde.

NHS, maymun çiçeğini nadir görülen bir viral enfeksiyon olarak tanımlar. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), İngiltere'de bir kişiye nadir görülen maymun çiçeği virüsü teşhisi konduğunu doğruladı. Bu, bu enfeksiyon hakkında çok fazla merak uyandırdı. Sağlık kurumuna göre, maymun çiçeği hastalığına yakalanan İngiliz hasta, yakın zamanda Nijerya'ya seyahat etmişti ve burada İngiltere'ye gelmeden önce virüsü kaptığına inanılıyor. Daha da önemlisi, sağlık yetkilileri maymun çiçeği virüsünün insanlar arasında kolayca yayılmadığını, bu nedenle halk için riskin çok düşük olduğunu söyledi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR, NE KADAR YAYGIN?

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.

Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor.

Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İLK NEREDE ORTAYA ÇIKTI?

İngiltere'de, 8 vakanın 7'si Afrika'ya yakın zamanda yapılan seyahatleri içermiyor ve bu vakalara dahil olan hastaların virüsü İngiltere'de kaptığını gösteriyor. Bunun da ötesinde, UKHSA Salı günü bildirdiğine göre, bu kişilerin Nijerya'ya seyahat ettiği bilinen bir hastayla teması olmadı. Bu veriler birlikte, virüsün toplumda fark edilmeden yayıldığını gösteriyor.

Birleşik Krallık, Portekiz, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinde maymun çiçeği salgını yayılmaya devam ediyor. Salgın küçük çapta şimdiye kadar İngiltere'de dokuz, Kanada'da 17 ve İspanya'da 23 olmak üzere yaklaşık 80 şüpheli vaka belirtisi gözlemlendi. Portekiz, İsveç, İtalya ve Fransa'da da vakalar var. ABD'de de iki şüpheli vaka bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği ile ilgili yapılan açıklamalara göre belirtiler arasında; vicutta ateşe, ağrılara, genişlemiş lenf düğümlerine ve sonunda yüzde, ellerde ve ayaklarda "çiçek hastalığı" veya ağrılı, sıvı dolu kabarcıklara neden olur.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖLDÜRÜR MÜ?

Maymun çiçeğinin bir versiyonu oldukça ölümcüldür ve enfekte olan insanların %10'unu öldürür. Şu anda İngiltere'deki sürüm daha hafiftir. Ölüm oranı %1'in altındadır. Bir vaka genellikle iki ila dört hafta içinde çözülür.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Yetkililer, enfekte bir kişiyle yakın temasın maymun çiçeği virüsünün yayılmasına yol açabileceği konusunda uyardılar. Ek olarak, bunun tedavisi yoktur ve semptomlar üç haftalık bir kurstan sonra kaybolur.

SEMPTOMLARI NELER?

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.

NASIL BULAŞIYOR?

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel yol ile yada doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.