Maskesiz yolculuk kararı an meselesi

Türkiye'de iki yıl sonra günlük vaka sayısı binin altına indi. Eğer üç gün vakalar böyle seyrederse toplu taşımada maske takma zorunluluğu kalkacak.

Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020'nin ardından virüsün hızla yayılmasıyla günlük vaka sayısı 26 Mart 2020'de bin 196'ya çıktı. Salgının yoğunlaştığı dönemde 110 bini aşan günlük vaka sayısı, geçen ay 2 binlere kadar geriledi. Bunun üzerine kapalı mekanlarda tümüyle kaldırılan maske kullanma zorunluluğunun, toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşlarında da iptal edilmesi için vaka sayısının binin altına inmesinin bekleneceği bildirildi.

GÜNLÜK SAYI %75 AZALDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük vaka sayısının 3 gün üst üste binin altında olması durumunda, toplu taşıma araçlarındaki maske zorunluluğunun kaldırılacağını açıkladı. Nisanda toplam 171 bin 533 vaka tespit edilirken bu ayın ilk 22 günündeki toplam vaka sayısı 31 bin 205 oldu. Geçen ay 5 bin 717 olan günlük ortalama vaka sayısı ise bu ayın ilk 22 gününde 1418'e indi. Böylece günlük vaka sayısı geçen aya göre yüzde 75 azaldı. Önceki gün 905 olarak açıklanan günlük vaka sayısı, 3 Ağustos 2020'den bu yana ilk kez binin altına düştü. ◗ DHA

'BU YAZ KURTULACAĞIZ'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, son tabloyu değerlendirdi: "Bu yaz maskeden daha net bir şekilde kurtulacağız gibi duruyor. Bakan Bey'in de ifade ettiği gibi; yarınki vaka sayısı da binin altında olursa maskeyi her yerde çıkarıyoruz. Sadece yaşlı hastalarımız ve semptomlu gençlerimiz dikkat etsin."

2. GÜN DE BİNİN ALTINDA

Dün 922 vaka tespit edildi, 3 kişi hayatını kaybetti.