Maske zorunluluğu ile HES uygulaması kalktı

Maske zorunluluğu ile HES uygulaması kalktı. Türkiye pandemiyle mücadelede kişisel korunma dönemine geçti. Açık alanlarda ve havalandırması iyi olan ortamlarda maske zorunluluğu kaldırıldı. HES kodu uygulaması bitti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında yapılan Bilim Kurulu toplantısında, Kovid tedbirleri gevşetildi. Bakan Koca toplantı sonrası, "Kovid-19'la mücadele bundan böyle bilhassa aşıyla verilecek. Salgın hastalıkta kullanılmak üzere geliştirilmiş bir ilaç da var. 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmış kişilere dağıtılmasına başladık. Şimdi sıra salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan sağduyulu bir şekilde çıkarmakta" dedi, şu açıklamaları yaptı:

SINIFLARA KARANTİNA YOK

Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.

Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maske şart değil.

Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak.

Hastalık şüphesi olmayan kişilerde test istenmeyecek.

Okullarda pozitif çıkan öğrencileri izole edilmesi yeterli bulunacak ve eğitim devam edecek.

BİREYSEL DÖNEME GEÇTİK

Salgınla toplum olarak kısıtlamalar aracılığı ile mücadele etme döneminden hastalıktan bireysel olarak korunma aşamasına geçmeliyiz.

Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz.

Özellikle AVM, toplu taşıma gibi yerler ile büyüklerimiz, kronik hastalığı olanlarla bir arada iken maske günlük hayatımızın vazgeçilmezi olmalıdır.

Gece süren müzik yasağıyla ilgili kararın da yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim.

TURKOVAC HAFTAYA ASM'LERE DAĞITILACAK

Aşı tedarikinde hiçbir sorun olmadığını belirten Bakan Koca, vatandaşlara hatırlatma dozları için bir kez daha uyarıda bulundu. Koca, Turkovac'ın gelecek haftadan itibaren aile hekimleri dahil bütün sağlık kuruluşlarına dağıtılacağını söyledi. Turkovac'ın Faz-3 çalışmalarının durdurulduğu iddialarını yalanlayan Koca, BioNTech'de 4. dozun sadece bağışıklığı baskılanmış ve riskli gruplarda tanımlandığını belirtti.

OKULLARDA SOSYAL ETKİNLİKLERE İZİN VERİLDİ

MEB, okullar tarafından salgının seyrini kontrol altında tutmak için belirlenen kural ve esaslara uygun tedbirler alınarak sosyal etkinliklere izin verileceğini bildirdi. Bakanlıkça, illere gönderilen yazıya göre, resmi/özel okul ve kuramlarda öğrenci, öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinin katılımı yapılması planlanan il/ilçe, ulusal ve uluslararası düzeydeki sosyal etkinliklerin 2020'de tedbiren iptal edildiği anımsatıldı. Bu doğrultuda, Bakanlık merkez teşkilatı birimleri ile il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılacak sosyal etkinliklere, salgının seyrini kontrol altında tutmak için belirlenen kural ve esaslara uygun tedbirler alınarak izin verilecek.

HASTANEYE YATIŞ VE YOĞUN BAKIM AZALDI

Sağlık Bakanı Koca, salgındaki son durumu da şöyle açıkladı: "Hiç ek hastalığı olmayanların %8inin vefat yaş ortalaması 63. 13 ayrı ek hastalığı olanların vefat yaş ortalaması ise 77. Vefat yaş ortalaması 2021 Mayıs ayı, (Deltanın yoğun olduğu) yaş ortalaması 68 iken Omicron varyantının baskın olduğu iki haftada vefat edenlerin yaş ortalaması 77'ye kadar yükseldi. Yaş gruplarına göre vefat oranlarına bakıldığında son ay vefat edenlerin %91.5'i 60 yaşından büyükler. Hastaneye günlük yatışlara bakınca Omicron öncesi duruma dönmüş görünüyoruz. Yoğun bakıma günlük yatışlar önemli ölçüde düştü."